Megabírságot fizet az Airbus

A francia bíróság jóváhagyta, hogy az Airbus repülőgépgyártó vállalat 3,6 milliárd eurót (mintegy 1200 milliárd forint) fizessen összesen a francia, a brit és az amerikai hatóságoknak az ellene folyó megvesztegetési és korrupciós ügyek miatti vizsgálat eredményeként.
Domokos László, 2020. február 1. szombat, 09:38
Fotó: Napi.hu

A francia székhelyű repülőgépgyártó óriás erről már korábban megegyezett a hatóságokkal, amelyek 2016-ban kezdtek el vizsgálódni megvesztegetési ügyek, illetve bizonyos kereskedelmi szabályok kijátszása miatt, amelyekre az Airbus saját maga hívta fel a figyelmet - írta a Euronews.

A cég még a nyomozati szakaszban egyezett meg a gazdasági bűncselekmények felderítésére létrehozott francia testülettel (Parquet National Financier), az Egyesült Királyságbeli csalás elleni hivatallal (Serious Fraud Office), valamint az amerikai hatóságokkal. Ennek értelmében az Airbus Franciaországnak 2,1 milliárd, az Egyesült Királyságnak 983 millió, az Egyesült Államoknak 530 millió eurót fizet.

A cég gyanúja szerint, az eladások során több százmillió euró folyt el külsős ügynökökhöz, az évtizedek óta alkalmazott rendszer pedig korrupcióra is lehetőséget ad. A saját szervezetén belül lefolytatott vizsgálat eredményeként az Airbus meg is vált csaknem száz alkalmazottjától az etikai előírások megsértése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.02.01 16:02

Az ilyen nagy cégek ezt egyszerűen belekalkulálják egy-egy üzlete. Vannak országok ahol egyszerűen csak így nyilnak meg a piacok. Ha valaki ott üzletelni akar akkor kénytelen ezekbe a játékokba belemenni.
Amig ez pozitív addig mindenki jól jár. A munkásoknak van munka az üzemekbe, a politikai vezetés is jól jár, és a cég menedzserei megkapják a bónusokat. Évek múlva meg tesznek egy önfeljelentést amikor már szorul a cipő és bevállalják a bírságot majd kiadnak egy közleményt, hogy a bűnősségüket és a felelőségüket továbbra sem ismerik el, de nagyon sajnálják a történteket és minden megy tovább mintha mi sem történt volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html