Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányhoz közeli újságban közöltek szerint az Ukrajnát kikerülő európai gázvezeték az anapai üdülőövezetben több kiemelten védett területen keresztül vezetne. A Gazprom szeptember 11-én adta be a nyomvonal tervét a hatóságoknak, és most azt sürgeti, hogy a kormány mielőbb döntsön az engedélyről.

Jogászok szerint a közmeghallgatások lebonyolítása és a természetvédelmi szakvélemények elkészítése miatt legalább fél évre van szükség ahhoz, hogy az úgynevezett közegészségügyi védelmi zóna határait megváltoztassák.

Orosz ökológusok szerint a Déli Áramlat Fekete-tenger menti szakasza nemcsak a védett növényzetet, állatvilágot, hanem a térség vízkészletét és magát a tengert is tönkreteheti. Az állami gázmonopólium ennek ellenére ragaszkodik a decemberi határidőhöz, amelyet Vlagyimir Putyin államfő jelölt ki a Déli Áramlat földgázvezeték dél-oroszországi szakaszának megkezdésére - tudatták az Izvesztyijával. A lapban közzétett térkép szerint a Gazprom 4.154 hektárnyi területre tartana igényt, amit a természetvédők túlzottnak tartanak.

Az ellenvélemények ellenére az orosz állami gázóriás gyakorlatilag már hozzáfogott a projekt megvalósításához. Mihail Krutyihin, a Rus Energy szakértője közölte, hogy kiválogatták az alvállalkozókat, és megkezdték a nagyméretű csövek beszerzését.

A Déli Áramlat az észak-oroszországi Jamal-félszigeti lelőhelyről juttatná el a földgázt Európába. A Fekete-tenger partjától a tenger alatt - egyik ágán Bulgárián, Görögországon keresztül Olaszországba, a másikon Szerbián keresztül Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába - szállítaná az orosz gázt. 2015-től évi 63 milliárd köbmétert terveznek így eljuttatni a Gazprom európai partnereinek.