Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Khalid Al Falih, a szaúd-arábiai állami olajcég, az Aramco vezérigazgatója bejelentette, hogy utasította embereit a termelés bővítésére, amivel pótolhatják a kiesett líbiai olajszállításokat vagy azok egy részét. Azt nem árulta el, hogy pontosan mennyivel több fekete aranyat akarnak exportálni. Ez azt jelenti, hogy a szaúdiak nem fogadják meg a tegnapi iráni intelmet, miszerint az OPEC állásfoglalása nélkül, egyoldalúan ne bővítsék a termelést.

Líbia napi 1,6 millió hordó olajat exportál főként Európába, ám a Kadhafi elleni lázadás kirobbanása óta a kitermelés a felére csökkent és kérdés, hogy ebből mennyit tudnak elszállítani az országból - írja az Associated Press

A hírügynökség beszámolója szerint a líbiai olajiparban teljes a káosz. Felfegyverzett csoportok fosztogatják az olajlétesítményeket, elviszik a könnyen mozdítható számítógépeket, de azóta kimenekített európai alkalmazottak arról is beszámoltak, hogy megállították őket az út közepén, és közölték velük, hogy adják át az autójukat, hiszen úgyis elmennek az országból.

Német és brit kommandók rajtaütéseket hajtanak végre a sivatag mélyén lévő lelőhelyeken, hogy kimenekítsék az ott rekedt nyugati szakembereket. A máskor nyüzsgő líbiai olajkikötők viszont kihaltak, mint a sivatag, mert a dolgozók tartva a kadhafista csoportok erőszakos fellépésétől nem mernek munkába állni.

Az ország olaját átvevő európai vállalatok válság üzemmódban tevékenykednek: próbálják kimenteni munkatársaikat, miközben ellentmondó információkat kapnak arról, mennyi olajat pumpáltak a vezetékekbe az olajmezőkről és egyáltalán hol van a káoszba hullott országban az árujuk.

Az olajárak már ezeknek a fejleményeknek a hatására is elszálltak, ám a legpesszimistább forgatókönyv szerint négy-hat hónapig elhúzódó válság alakulhat ki az országban. A szakértők attól tartanak, hogy egymással csatázó fegyveres csoportok martaléka lehet Líbia, ami teljesen kiszámíthatatlanná tenné az olajszállításokat.