A véglegesítette megállapodását az állami tulajdonú kínai China Resources Enterprise (CRE) vállalattal közös kiskereskedelmi vállalkozásuk létrehozásáról a Tesco - jelentette a BBC. A felek vegyesvállalatot alapítottak, amelybe a brit társaság beviszi 131 kínai áruházát. A CRE háromezer üzletet hoz a közösbe, így összességében Kína legnagyobb áruházlánca jön létre.

A CRE kezében van a közös vállalkozás 80 százaléka, a maradék a Tesco tulajdonrésze. A 2014. február végén bejelentette eredeti befektetési megállapodáson semmi lényegeset nem változtattak a felek - emlékeztetett a Wall Street Journal. A kínai kereskedelmi minisztériumon belül működő monopóliumellenes hatóság nem támasztott előzetes feltételeket a két cég egyesülésével kapcsolatban.

A CRE abban bízik, hogy a vegyesvállalat tartósan a kínai szárazföld legnagyobb többféle árut kínáló kiskereskedelmi vállalkozása marad - derült ki a cégvezetés nyilatkozataiból. A Tesco menedzsmentje történelmi megállapodásról beszél, amely erős alapot biztosít ahhoz, hogy helyt álljanak a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi piacán.

Ez utóbbival kapcsolatban a BBC idézi az IGD piackutató cég adatait, amelyek szerint Kína a világ legnagyobb élelmiszerpiaca, az eladott áruk értéke évente meghaladja az ezermilliárd dollárt. Ráadásul várakozások szerint ez az összeg másfélszeresére nő a következő három évben. A Tesco régóta igyekszik megvetni a lábát ezen a piacon: első üzleteit 2004-ben nyitotta meg Kínában.

Hasonló a helyzet a világ második legnépesebb országával, Indiával. Ott az ország egyik legnagyobb vállalatcsoportjához, a Tatat Grouphoz tartozó Trent Limiteddel állnak össze. Az utóbbi üzemelteti a Star Bazaar áruházláncot az országban. A Tesco az év elején jelentette be, hogy 85 millió fontot (104,5 millió euró) szándékozik beruházni kettejük közös vállalkozásába. Ha a beruházás lezárul, 12 hipermarketben fognak kínálni az élelmiszerektől az autóscuccokig sok mindent.