Albániával egy csoportban Magyarország - a helyzet romolhat

Kezdenek magukhoz térni a bankok Kelet-Európában a pénzügyi összeomlást követő hosszú mélyrepülésükből, de az átlagos javulás mögött sok nyerésre és vesztésre álló ország van - derül ki egy felmérésből. Magyarország a rosszabbul szereplők közé került.
Napi.hu, 2015. november 29. vasárnap, 09:11
Fotó: Reuters

Úgy tűnik, tartósan pozitívvá válhat Kelet-Közép-Európa országainak hitelellátása, ám semmi sem garantálja, hogy a változás tartós marad - írja a Financial Times, amely az Európai Beruházási Bank (EIB) régiós felmérését ismerteti. A pénzügyi világválság 2008. őszi elmélyülése után éveken át zsugorodott a hitelezés a térségben és a javulás halványnak mondható.

Az EIB három éve rendszeresen elkészíti CESEE Bank Lending Survey felmérését. Az elmúlt két fél évre vonatkozó jelentés volt az első, amelyben arról számolhatott be, hogy egy éven át folyamatosan pozitív volt a hitelkínálat. Ez persze nem jelenti azt, hogy összhangban lett volna a jóval nagyobb hitelkereslettel.

Egyenetlen fellendülés

A nemzetközi hitelintézet legutóbbi felmérésében 15 nemzetközi bankcsoport adataira támaszkodott, 90 leányvállalatot és helyi pénzintézetet vizsgált 2015 áprilisa és szeptembere között. Ezek a bankok egy-egy ország esetén a helyi pénzintézeti eszközállomány átlagosan felét képviselik. A nagy hanyatlás és stagnálás után először 2014 októbere és 2015 áprilisa között bővítették hitelkínálatukat, mégpedig hét százalékkal az azt megelőző hat hónaphoz képest.

A fellendülés azonban meglehetősen idegesnek látszik, ugyanis az idei április-szeptemberi időszakban mindössze egy százalékra lassult a növekedés tempója az előző fél évhez képest. Ez különösen gyenge annak tükrében, hogy a bankok 12 százalékos ugrásra számítottak.

Szakadék

A régiós országok többségében határozott gazdasági növekedés kezdődött, amely megdobta a hitelkeresletet. Az Európai Beruházási Bank (EIB) felmérésének tanúsága szerint az év negyedik és kilencedik hónapja között átlagosan 26 százalékkal nőtt a kölcsönök iránti igény, ami az előbbi kínálati adattal összevetve meglehetősen nagy különbséget mutat. És a szakadék várhatóan tágul 2015 októbere és 2016 márciusa között: a bankok a kereslet 36, míg a kínálat mindössze 6 százalékos bővülésére számítanak.

Az átlagos távolságnál azokban az országokban lehet nagyobb a különbség, amelyek kevésbé függenek a recesszióban vergődő orosz gazdaságtól. Az egyik példa Szlovákia lehet, ahol az IMF idén 3,2, jövőre 3,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ezt a várakozást az elmúlt fél év tapasztalatai alapozzák meg. A gazdaság határozott bővülése nyomán az új hitelek iránti kereslet 83 százalékkal ugrott meg a szeptemberrel zárult hat hónapban, miközben a kínálat stagnált.

Csalóka átlag

Az EIB felmérése párhuzamosan fut az úgynevezett bécsi kezdeményezés nyomán létrejött Deleveraging and Credit Monitor című negyedéves kiadvánnyal. Az osztrák fővárosban a pénzügyi válság idején megkötött megállapodás értelmében a régióban erős érdekeltségekkel rendelkező nyugati bankok vállalták, hogy nem vonják ki tőkéjüket itteni leányvállalataikból. Ezzel erősítik a feltörekvő Európa pénzügyi stabilitását.

A Credit Monitor friss száma szerint az anyabankok idén újra elkezdték bővíteni leányaik tőkéjét. A második negyedévben 0,1 százalékkal bővültek a Kelet-Közép-Európába pumpált befektetéseik. Az átlag azonban csalóka: ha figyelembe vesszük Oroszországot és Törökországot - amelyek nem szerepelnek az EIB felmérésében és a bécsi kezdeményezés hatókörében -, akkor 0,3 százalékos csökkenést kapunk. Azaz ezek tőkekiáramlása negatívvá teszi az átlagot.

Hasítók és lemaradók

Ami azt illeti valójában csak hat országban növelték leányaik tőkéjét a külföldi tulajdonú bankok. Ezek: Bosznia-Hercegovina, Észtország, Csehország, Lengyelország, Macedónia, Moldova. A legtöbb pénz Csehországba és Lengyelországba jutott. A következő időszakban a csehek reménykedhetnek a pozitív folytatásban, míg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Szerbia és Ukrajna esetén halvány esélyeket vagy akár romló helyzetet jelez előre az EIB.

Biztató hír, hogy a megkérdezett nemzetközi bankcsoportok több mint fele azt nyilatkozta a felmérés készítőinek, hogy bővíteni akarja tevékenységét a régióban. Ez arra utal, hogy a javulás némi lendületet vehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.11.29 23:16

@antisoros: Elnézést a kezem rááll,hogy néven nevezzelek,látod sikerült visszafogni magam.
Visszaigazoltad a 19:12 kor egy hittársadnak írt véleményem,hogy az a BAROM kormány a hibás ,aki nem szabályozta le a 2001 / 88-as törvényben bevezetett deviza hitelezést, Az tudom hogy nem vagy nagyon tájékozott, de remélem azt tudod még ha olyan vagy amilyen ,hogy melyik CSÜRHE törvényesítette a devizahitelt amivel elkezdődött a megoldhatatlan probléma.
A bankok is bizonyos vállalkozások és úgy is viselkednek,mint Pl: Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos Csányi Sándor azaz úgy és annyit lopnak amennyit megengednek nekik.
Nem kellene ennyire HÜLYÉNEK lenned,hogy azt képzeld ,hogy a nyugati életszínvonal azért van fényévekkel a Magyar előtt mert innen vitték ki az életszínvonal különbséget biztosító pénzt.
Az nem kérdés,hogy nagyon elfogult vagy de ez már a HÜLYESÉG csúcsa amit firkálsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.29 22:01

@megfigyelt:
hát igen, nagy tisztulásnak kéne jönnie magyarországon, csak senki nem meri megmondani az embereknek, hogy bizony húsbavágó dolgok szükségesek, mert az okokat kell kezelni, nem pedig a tüneteket, mert szövődmények lesznek. láthatóan sem a fidesz, sem az mszp nem képes előremutató kormányzásra, ennek ellenére már 20 éve csinálják felváltva. a helyzet kezd úgy alakulni, hogy durva kilengések lesznek, ahogy az 2010-ben történt. s kérdés az, hogy merre lendül majd az inga. szerintem a jobbik felé fog, igazából semmit nem kell csinálniuk, csak megvárni, amíg a fidesz végleg leamortizálja magát. márpedig ez csak idő kérdése...

a manyuppal voltak gondok igen. de ott volt 3000 milliárd forint, ami a jövőre lett félretéve, mégha anomáliák is voltak. nem megszüntetni kellett volna, hanem működőképessé tenni. mostmár elkezdődtek volna a kifizetések belőle, 2020 után már jelentős könnyebbséget jelentett volna az államkasszának. nem bírták ki a politikusok, hogy ne szórakozzák el az ingyen pénzt, adták volna vissza az embereknek egy összegben, az is jobb lett volna.

a legsúlyosabb az egészben az volt, hogy bár a magánszektorban volt a pénz, mégis rá tudták tenni a kezüket. lehet, hogy egyesek ezt hatalmas erkölcsi meg egyéb magasztos győzelemnek fogják fel, de befektetői szempontból inkább a magántulajdon durva megsértésének látszik...

márpedig aki arra képes kormányon, hogy 3000 milliárdos magántulajdonban lévő összeget az államkasszába kényszerítse, az gyakorlatilag bármire képes. nem áll ám olyan messze tőle, hogy mondjuk a 400 nm2-nél nagyobb boltokat egy tollvonással ellehetetlenítse, vagy államosítsa. elég csak egy olyan törvényt megalkotni, ami egy 51%-os magyar tulajdonjogrészt ír elő, és máris volt nincs auchan, tesco meg interspar. én 10-ből 10* más országot választanék még akkor is, ha a munkaerő olcsó, mert ez túl nagy rizikó, a minimális nyereséghez képest...

ha belegondolsz, bármilyen olcsó is a munkaerő, mégis csak magyarországon zárt be a vergődő nokia, pedig más országokban ott maradt, aztán a samsung is, pedig nekik nincsenek pénzügyi problémái sem. pedig ők is szoktak a zavarosban halászni, de ez már nekik is sok volt, nem bírják a maffiát. elmondhatatlanul nagy károkat okoz ez. és mi a megoldás? értékeljük le a forintot, infláljuk el a fizetéseket meg a juttatásokat. ennyi.

bokros legalább ésszel csinálta, mert a csomagja utána évekig tartó prosperitás következett, de itt mi változás történt kb 3 bokros csomagnyi adóemelés után? lófasz. még mindig csak a válság előtti szint van karcolgatva, pedig azt már bajnai is majdnem elérte 2010-ben. ki is fogyott a szusz, csökken a gdp növekedés a rekord eu-s pénzek csúcsra járatása közben is, hátha mégegy ciklusra megszavazzák őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.11.29 21:32

@v69zsolt: A forint gyengülésében nagyban bejátszott a 2010-es kormányváltás utáni kormány tagok HÜLYE nyilatkozatai ,főleg a Kósa nevű gyászhuszár szövege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.11.29 21:27

@atombandi: A Paks 2,EURÓ hitel kamatai az első 7-évben 4,5 % a második 7-évben 4,8 % a harmadik 7-évben 4,95 %, rendkivül kiszámíthatónak ítéli az adósság alakulásába és kedvezőnek minősítette a kormány ,engem inkább a kiszámíthatatlan CHF-es hitelre emlékeztet mert nincs ember aki megtudná tippelni az EURÓ árfolyam alakulását.
Rezsicsökkentésre korábban tettem összehasonlítást ,az interneten olvasható volt 9 fő akkori képviselők villamérete, ami összesen 3 400 m2 feletti volt Boldvaitól Orbán Viktorig ,ezek rezsicsökkenése több volt mint a vezetékes gáznélküli község 50 lakosának a rezsi csökkenése ,de okoztak vele évi 60 milliárd ft ÁFA kiesést a szolgáltatóknál ,amit megfizetünk csak nem olyan arányban mint a kedvezményben részesülés ,ugyanazok járnak jól akik az egykulcsos adó előnyét is élvezik.
Amiket leírok az nem szekfüs és nem narancsos érzelmekből fakad ,ezek a szomorú tények.
Bőven aktív voltam amikor átgondolatlanúl bevezették a MANYUPOT, 1999-ben megkérdeztem az egyik közigazgatási államtitkár haverom ,hogy számoltak-e a következménnyel, mintha nem is magyarul kérdeztem volna.,a 2002-2010 közötti időben több mint 2 000 milliárd ft volt a járulék kiesés és az azt jelentette ,hogy annyival több KÜLFÖLDI HITELT kellett a nyugdíj kasszába betolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.29 21:16

@antisoros:
abból élnek, hogy olyan termékük vagy szolgáltatásuk van, amire neked szükséged van. azért pedig fizetni kell. igazából mindegy, neked is, hogy kitől veszed meg az árut, meg az eladónak is, hogy kitől veszi meg. legalábbis a nemzetiség, ország stb nem számít.

gyárts olyat, vagy szolgáltass olyat, amit el tudsz adni nyugaton, akkor kompenzálod az ő hasznát. ha elmaradott vagy, akkor világ életedben te leszel a vásárló, mert többet, jobbat és olcsóbban gyárt, mint te. ilyen egyszerű. a nyugat igazából egy fogalom, ne csak az égtájat értsd alatti, hanem a kultúrát, a tudást és a tőkét. nem azért okosabbak nálad, mert nyugatiak, hanem azért, mert tanultak. amikor az oktatást meggyalázó kormányokra szavazol, akkor majd jusson eszedbe a szomorú sorsod...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html