Napelemes rohamot indít az Aldi

Gondolt egy merészet a német élelmiszer kiskereskedelmi lánc, és Svájcban egy év alatt eljutnak odáig, hogy a saját fotovoltaikus berendezéseik termeljék meg az áramfogyasztásuk jelentős részét.
Szabó M. István, 2020. február 17. hétfő, 15:50
Fotó: Aldi

Az Aldi Svájcban, Perlenben működő logisztikai központjának tetején megépült egy 6,4 MW méretű napelemes rendszer, de a szupermarketlánc további épületeire összesen még további, 17,1 MW teljesítményű fotovoltaikus erőművi potenciált telepítenek - adta hírül egy francia napelemes portál.

Az erőműnek sem utolsó, 6,46 MW-os méretű PV tetőüzem mindössze 16 hét alatt megépült. A 20 ezer napelempanelt a kínai JA Solartól, az energiatranszporthoz szükséges invertereket az ABB svájci vállalatától szerezték be. A rendszer önmagában 2150 svájci háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő energiát termel majd, de az Aldi a megtermelt mennyiségnek nagyjából a negyedét közvetlenül maga hasznosítja majd a logisztikai központ igényeit kielégítve. A fennmaradó, nagyobbik részt a hálózaton értékesítik.

Az Aldi svájci leányvállalata a projektet már előre betervezte, ahogy azt Robert Pontius, az EU központjának főigazgatója nyilatkozta: a perleni elosztóközpnt napkollektoros rendszerét már 2016-ban betervezték az épületbe, de az energiatermelési projektet végül akkor elhalasztották. Most is csupán azért kap nagyobb hírverést, mert bár ez az Aldi legnagyobb összefüggő fotovoltaikus tetőrendszere, de mindez csak a cég vállalásainak kezdete.

Az Aldi 2021-re a svájci fióktelepeinek 40 százalékánál fotovoltaikus berendezéseket telepítenek, és a 80 projekt a tervek szerint 50 ezer 340 wattos napelempanelt fog majd munkára. Egy-egy bolt tetejére átlagosan 130-260 kW közötti méretben telepítenek majd paneleket, ezek termeléséből a tervek szerint a várható önfogyasztási arány majd 58 százalék körüli lehet. Sok időt nem adtak maguknak a mintegy 80 projektre az Aldinál - egyetlen év leforgása alatt végezni akarnak az építésekkel.

Nem ez az első alkalom, hogy egy szupermarket lánc a napelemek, illetve a fenntarthatóság felé nyit - Olaszországban a Lidl igazi pionír-projektet futtat közösségi kertészkedéssel kombinálva, az Ikea pedig több országban is dobozosított napelemes rendszerek értékesítésébe kezdett.

HOZZÁSZÓLÁSOK