Államcsőd fenyegethet egy német tartományt?

A HSH Nordbank elhibázott befektetései miatt államcsőd fenyegetheti a tartományt, ezért nem szolgál rá a kimentésre hívták fel helyi politikusok a figyelmet a tőkeinjekcióról szóló ülés előtt.
NAPI Online, 2009. február 24. kedd, 14:02
Fotó:

Az összeomlás szélén álló, hamburgi székhelyű HSH Nordbank kimentéséről döntő ülés előtt több párt képviselője is azzal érvelt a 3 milliárdos közvetlen tőkeinjekció, illetve 10 milliárd eurós állami hitelgarancia elfogadása ellen, hogy a bank elhibázott befektetései miatt már így is államcsőd fenyegetheti Schleswig Holsteint, és éppen ezért mindenképpen meg kell előzni, hogy további adóeurók elpazarlásával károsítsák meg a lakosságot - írja a Spiegel Online.

A HSH Nordbank sorsáról kedden határoz Kielben a hamburgi és a schleswig holsteini tartományi kormány. A pénzintézet 2008-ban 2,8 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, valamint dolgozói negyedének elbocsátásáról határozott. Ennek ellenére a bank 200 millió osztalékot fizetne a két tartományon kívüli fő tulajdonosainak: a takarékszövetkezeteknek, illetve az amerikai J.C. Flowers befektetőcsoportnak.

A tartományi bank még novemberben kérvényezett a Soffin bankmentőalaptól 30 milliárd eurónyi hitelgaranciát, ebből a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint 10 milliárdot le is hívott. Tőkét az alaptól azonban eleddig nem kapott, mivel nem rendelkezik életképes üzleti koncepcióval.

A HSH leköszönő felügyelőbizottsági elnöke szerint a bank a bank 2011-re válhatna ismét nyerségessé. Az idei és 2010-re vonatkozó tervekben pedig szerepel egy igen borúlátó három-, négyszeres portfólióleértékelést számba vevő forgatókönyv is, jelenleg azonban az óvatosság végett 1,1 milliárdos leértékelést építettek be a tervbe. A távozó felügyelőbizottsági elnök hangsúlyozta, hogy egy esetleges fúzió csak később, a bank rendbetételét követően lenne ésszerű.

HOZZÁSZÓLÁSOK