Állami mentőövet kaphat a DeBIL

Értékesítése előtt feltőkésítésre szorulhat a Dexia luxembourgi leánya, így a belga és francia kormánynak harmadszor is zsebébe kell nyúlnia, hogy tőkeinjekciót adjon a pénzintézetnek.
Józsa Bernát, 2012. augusztus 27. hétfő, 18:27
Fotó: Napi.hu

A tavaly októberben másodízben kimentett bank még áprilisban határozott a Dexia Banque Intrnationale á Luxembourg (DeBIL) értékesítéséről. A 730 millió eurós tranzakciót követően a katari Al-Thani királyi család 90 százalékkal, míg a luxembourgi kormány 10 százalékos részesedéssel rendelkezik majd - írta a Reuters.

Az egyelőre ismeretlen összegű feltőkésítésre azért van szükség, mivel a BIL kötvényportfólióját tavaly decemberben piaci áron transzferálták az anyacéghez, az ezáltal okozott 1,9 milliárd eurós veszteség következtében viszont az értékesítés zárásának időpontjára a bank nem rendelkezne a vevő által kialkudott tőkemegfelelési mutatóval. (A katariak gyakorlatilag állami garanciát kértek a vásárláshoz a pénzintézet szolvenciájára.)

Az állami szerepvállalást az is indokolhatja, hogy maga az anyavállalat 11,6 milliárdos tavalyi veszteségén felül az idei első félévben 1,2 milliárd eurós mínuszt halmozott fel. Így ha a Dexia Asset Management és az RBC Dexia Investor Services értékesítése dacára is feltőkésítése szoruló BIL-be is az anyacégnek kell pénzt tolni, saját tőkemegfelelési mutatója bukik az EBA által elvárt szint alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK