Állami segítséget kaphat a leggazdagabb orosz

Az orosz állam kisebbségi részesedést szerezhet az UC Rusalban, a világ vezető alumíniumgyártójában, átváltható kötvények kibocsátásával - közölte a cég vezérigazgatója, a milliárdos Oleg Gyeripaszka a hétvégén Davosban.
NAPI Online, 2009. február 1. vasárnap, 16:58
Fotó:

A tavaly a leggazdagabb orosz címet elnyerő üzletember nem közölt adatokat a Rusal adósságáról, csak annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások a bankokkal az átütemezésről, és egy hónapon belül közlik ennek eredményét. A Rusalnak a globális válság miatt annyi adóssága halmozódott fel, hogy kénytelen volt segítségért az államhoz fordulni.

A Rusal a világ alumíniumtermelésének mintegy 12 százalékát adja, 2007-es - utolsó ismert adat - termelése elérte a 4,20 millió tonnát. A Rusal 2007-es bevétele 14,3 milliárd dollár volt, és a cég 17,35 millió tonna bauxitot bányászott akkor.

Kelet-Európában a Forbes magazin listája szerint tavaly a leggazdagabb ember az orosz Oleg Gyeripaszka volt, 28 milliárd dolláros vagyonnal. Holdingjáé, a Basic Elementé a UC Rusal alumíniumipari vállalat mellett a GAZ autógyár, az Aviacor repülogépgyár és az Ingosstrakh biztosító - számolt be az MTI Eco.

HOZZÁSZÓLÁSOK