Európa legnagyobb biztosítójának nyeresége az április-júniusi időszakban 1,99 milliárd euró volt, 4,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Elemzők 1,8 milliárdot vártak. Az egy részvényre jutó hígított nyereség 1,5 százalékkal 4,38 euróra esett.

A csökkenést a tajvani hagyományos életbiztosítási portfólió értékesítésének negatív hatása okozta, azt csak részben tudta ellensúlyozni az alacsonyabb nyereségadó.

Az Allianz teljes díjbevétele 2,9 százalékkal 30,9 milliárd euróra emelkedett a második negyedévben, működési eredménye pedig 2,3 százalékkal 2,99 milliárd euróra növekedett.

A teljes kezelt vagyon bővüléséből és a magasabb hozamból adódó magasabb bevételnek köszönhetően a vagyonkezelési üzletágban is nőtt a működési eredmény, ami bőven ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredményében tapasztalt visszaesést.

Az első fél évben az Allianz bevétele 1,7 százalékkal 67,3 milliárd euróra nőtt, működési profitja viszont 1,8 százalékkal 5,75 milliárd euróra esett. Az adózott eredmény 0,3 százalékkal 4,02 milliárd euróra emelkedett, az egy részvényre jutó hígított nyereség 4,0 százalékkal 8,78 euróra kúszott fel.

Az évesített sajáttőke-arányos megtérülési mutató (ROE) 13,8 százalékra nőtt június végére a tavaly év végi 11,8 százalékról. Az idei első negyedévben elért 225 százalék után a második negyedév végi 230 százalékos Szolvencia II szerinti tőkemegfelelési mutatójával az Allianz megőrizte erős tőkeellátottságát.

Az Allianz július 2-án új, 1 milliárd euró keretösszegű részvényvisszavásárlási programot hirdetett. A program szeptember 30-án lezárul, ezt követően az Allianz valamennyi visszavásárolt részvényt bevonja.

Az Allianz arra számít, hogy idén működési eredménye a tavalyival megegyező 11,1 milliárd euró, plusz-mínusz 500 millió euró közötti tartományban lesz. Ha nem lesz nagyobb természeti csapás, akkor a sáv felső határa körül alakul az eredmény.

Az Allianz Hungária Zrt. révén van jelen Magyarországon.