BUX
40021

Amerika már nem fontos, Kínára figyel a HSBC

Kínára összpontosítja erőforrásait Európa - tőkeértékét tekintve - legnagyobb bankja, a HSBC szerint a következő évtized végére a kínai gazdaság lehagyja az amerikait, és ezáltal nagyobb profittal kecsegtet a csoport számára - írta az MTI-Eco.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 18:51

A kínai gazdaság "irigylésre méltó", 10 százalékos bővülése kedvező lehetőség a pénzintézet számára, még akkor is, ha a kilátások alapján feltételezhető, hogy a gazdasági növekedés üteme lassul az ázsiai országban. A kínai gazdaság mérséklődő bővülése is jóval kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet a HSBC számára, mint a költségvetési megszorítások miatt újabb recessziótól fenyegetett nyugat-európai, s főként brit gazdaság, az Egyesült Államok kilátásai pedig még mindig bizonytalanok.

Michael Geoghegan, a HSBC vezérigazgatója jelezte, annak ellenére, hogy a csoport az ázsiai piacra összpontosít, elkötelezett marad brit érdekeltségei mellett is. A HSBC jelenleg 87 országban van jelen, első féléves profitjából csak 2 milliárd dollár keletkezett Nagy-Britanniában. A profit tetemes része, 6 milliárd dollár Hongkongban és a Távol-Keleten, valamint a Csendes-óceán térségében mutatkozott.