Amerikai bankok tiltakoznak a tranzakciós adó ellen

Éles hangon keltek ki a Wall Street bankjai és más amerikai cégek az Európai Unióban tervezett pénzügyi tranzakciós adó ellen - írja a Financial Times. Az Európai Bizottságnak küldött levelükben azt írják, az adó túlterjeszkedik a határokon, sérti a nemzetközi szerződéseket és "elszakítja a globális gazdaságunkat összekapcsoló kötelékeket".
portfolio.hu, 2013. február 14. csütörtök, 10:27
Fotó: Napi.hu

Várhatóan csütörtökön teszi közzé az Európai Bizottság azt az ambiciózus tervet, amely nemzetközi adót vetne ki az értékpapír-kereskedés egyes formáira, és 30-35 milliárd eurós bevételt hozhat évente a becslések szerint. A terv kemény adóelkerülés-ellenes javaslatokat is tartalmazhat, ami érintheti a New York-i, londoni és hongkongi kereskedőket még akkor is, ha nem az értékpapír-adásvételben nem vesz részt eurózónához tartozó szereplő.

Egyes diplomaták és jogászok úgy vélik, hogy ha a Németország és Franciaország, tovább 9 tagállam által szorgalmazott adót elfogadják, azt egyes EU-s kormányok és nagy pénzügyi csoportok meg fogják támadni. Amerikai üzleti csoportok máris kikeltek a most napvilágra kerülő javaslatok ellen: az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Pénzügyi Szolgáltatások Fóruma (a legnagyobb amerikai pénzügyi csoportok szervezete) írásban fordult az Európai Bizottsághoz, ellenezve egy "globális pénzügyi tranzakciós adó egyoldalú bevezetését".

Az Európai Bizottságnak küldött levelükben azt írják, az adó túlterjeszkedik a határokon, sérti a nemzetközi szerződéseket és "elszakítja a globális gazdaságunkat összekapcsoló kötelékeket". Felróják, hogy az adó várhatóan kétszeres, illetve többszörös adóztatást jelent majd, gyengítve a nemzetközi adózási együttműködést. Az eurózóna tagországai közül Belgium, Németország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Portugália, Szlovénia és Szlovákia jelezte "érdeklődését", az eurózónán kívüliek közül pedig Magyarország is adoptálni szeretné.

Tobin adó
James Tobin (1918. március 5. - 2002. március 11.) Nobel-díjas közgazdász által kitalált és utána elnevezett, eredetileg a deviza-tranzakciókra kivetett adófajta.

A Bretton Woods-i rendszer 1971-es összeomlása után jelentősen megnőtt a tőkepiaci tranzakciók volumene, a politikai és gazdasági döntéshozók egyfajta fékező mechanizmust tartottak szükségesnek a magas volatilitás és a gyors pénzmozgások megfékezésére.

Tobin elmélete alapján a tőkepiaci tranzakciókat adóval sújtanák, a megemelkedő tranzakciós költségek miatt a spekulatív pozíciók volumene visszaszorulna. Eredetileg a deviza-tranzakciókra vetették volna ki az adót, amelynek mértéke "békeidőben" 0,5 százalék lehet, extrém piaci szituációkban azonban akár 20 százalékig is emelkedhetne.

A 90-es években a számítógépek és az internet elterjedésével ismét felvetődött az adó bevezetésének lehetősége. Ekkor több globalizációellenes szerveztet is felkarolta az ötletet.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.02.14 13:02

Sziszeg a mammon kígyója...fél, hogy a farkába harapnak.
A több milliárdos jutalmat kapó Libor hamisító brókerek jajveszékeléseitől hangos a médiájuk.
Fogcsikorgatás, de nem az éhségtől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2013.02.14 12:41

"az adó túlterjeszkedik a határokon"
Ahha
És az nem terjeszkedik túl a határokon, hogy ha USD-ben adok le BÁRHOVA (tapasztalat Ázsia, EU) átutalási megbízást, akkor az a banki információ szerint megjárja az USA-t, és levámolják a pénzt akkor is, ha OUR költségviseléssel küldöm (azaz én vállalom a beszállítóm és a saját banki költségemet is)
De hogy pontosan hova lesz a pénz, azt nem sikerült kideríteni, a PSZÁF erre is hallgat.
Magyarul: USD-ben SOHA nem ér oda a célba annyi pénz, mint amit elutalok.
Küldök minden költséget vállalva 5000 USD-t, és 4990, 4985, 4975 érkezik meg. Előre NEM LEHET MEGMONDANI MENNYIT FOGNAK LEVONNI. Mondja a KH bank.
Na, ezek után (IS) fogja be a mocskos nagy pofáját az usa összes pénzevője!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html