Skócia északi partjánál működik a világ jelenleg legnagyobb árapály-erőműve. A MeyGen projekt olyannyira kezd kinőni a pilot, vagyis: kísérleti fázisból, hogy tavaly már 13,8 gigawattóra (GWh) villamos energiát szállított az Egyesült Királyság hálózatába.

A projektgazda Simec Atlantis Energy elmondása szerint négy darab másfél megawattos turbinával tudta mindezt produkálni. A mintegy 3800 átlagos (brit) háztartás üzemeltetésére elegendő energiamennyiség egyrészt már gazdaságilag is látható méretű, 3,9 millió fontos (forintra átszámotan mintegy 1,6 milliárd forint) árbevételt hozott a cégnek.

Másrészt viszont - a CNBC számításai szerint - a hálózatra adott mennyiség durván a duplája annak, amire a MeyGen az előző évben képes volt. (Csak azért, hogy az ugrások mérete is érzékelhető legyen: a Meygen az első GWh exportját 2017 augusztusában abszolválta; a 25 évre szóló üzemeltetési szereződést 2018 áprilisában írta alá; a termelési összesítőn pedig már az áll, hogy átlépték a 25 GWh -s határt.)

Ahogyan azt korábban megírtuk, a vízenergia hasznosításának új útjain mára három különböző technológiai irány vált kivehetővé. Alig két hónapja, hogy a Reneweable Energy World beszámolt egy párizsi rendezvényről, ahol igazán meglepő jövőképet rajzoltak az európai energiaipar elé. Az olcsó, kiszámítható, valamint óriási globális potenciállal rendelkező ágazat - mondták hozzáértők - akár már a közeljövőben átírhatja a világ energiamixét. Mármint: újra átírhatja.

Az óceán fenekén lévő gravitációs talapzatra engedik a MeyGen első turbináit 
Kép: Simec Atlantis

A Simec Atlantis Energy jelenleg gőzerővel dolgozik a rendszere továbbfejlesztésén. Ez az egyik oldalról most éppen további 49 turbina üzembe helyezését jelentheti - összesen 73,5 MW termelési kapacitással. De a fejlesztések nem csak turbinaszám-növelést jelentenek...

Az óceán fenekéhez rögzítve telepített áramtermelő egységeket a továbbiakban már nem egyenként, hanem egyetlen vízalatti kábelre "fűzik majd fel"; így továbbítva a turbinák áramát a száraz parton lévő alállomásra. A jelentősen csökkentett hálózati csatlakozás költségek mellett a rendszerek beüzemelési idejét is radikálisan le tudják majd faragni.

Nem kétséges, hogy az árapály-erőművi technológia jelenleg, mindezekkel együtt is, még kísérleti szakaszban van. Ugyanakkor a skóciai partoknál lévő árapály potenciált a Simec máris felmérte és kiszámolta. E szerint a jelenlegi 4x1,5 MW egy évtizeden belül akár már 25 000 MW is lehet. Feltéve, hogy a beruházási költségcsökkenés üteme képes lesz legalább a jelenlegi szintet tartani.