Árat emelhet a Gazprom

A Gazprom orosz gázipari cég azzal számol, hogy az Európának szánt földgáz átlagára 352 dollárra nő ezer köbméterenként a tavalyi 308 dollárról - mondták el a Reuters hírügynökségnek az orosz cég terveit ismerő források pénteken.
MTI-Eco, 2011. február 11. péntek, 09:52
Fotó:

A Gazprom tervei szerint az Európába irányuló gázkivitel legalább 152 milliárd köbméterre nő idén. A napokban Valerij Golubjov, a Gazprom helyettes vezérigazgatója azt mondta, hogy a cég Európába irányuló gázexportja tavaly 2,1 milliárd köbméterrel, 138,6 milliárd köbméterre csökkent.

A gazdasági válság előtt a Gazprom több mint 180 milliárd köbméter földgázt exportált évente Európába.

Az orosz fogyasztóknak szállított gáz mennyisége ugyanakkor 8,5 milliárd köbméterrel, 290,2 milliárd köbméterre nőtt. Ebből 111 milliárd köbmétert elektro-energetikai cégeknek, 49 milliárd köbmétert a lakosságnak szállított a konszern.

A Reuters által pénteken idézett források szerint a Gazprom 505,6 milliárd köbméter földgázt tervez felszínre hozni idén. Ezt jövőre 531,4 milliárdra, a rákövetkező évben pedig már 558,3 milliárd köbméterre kívánja növelni.

A csütörtökön ismertetett adatok szerint a Gazprom profitja tavaly július-szeptember között a gyenge európai kereslet, árfolyamveszteségek illetve a költségek emelkedése miatt. A világ legnagyobb gázipari cégénél azt is jelezték csütörtökön, hogy bővítik az európai gáztároló kapacitásokat.

Az adózott eredmény 159 milliárd rubel (hozzávetőleg 5,42 milliárd dollár) volt a harmadik negyedévben, 9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor még 175 milliárd rubel volt a profit. A devizaárfolyamok alakulásából adódó veszteség 6,8 milliárd rubelt tett ki a periódusban, 2009. harmadik negyedévében ebből még 42,5 milliárd rubel haszna keletkezett a társaságnak.

Az üzemi eredmény 197 milliárd rubelt volt, 2009. harmadik negyedévében 157 milliárd.

A Gazprom szállítja Európa gázszükségletének egynegyedét, de az utóbbi időben megcsappant a kivitel: az export mennyisége 21 százalékkal csökkent 30,8 milliárd köbméterre július-szeptember között az egy évvel korábbi 38,9 milliárdról.

Értékben viszont 15 százalékkal nőttek a Gazprom eladásai a bel-és külföldi árak emelése miatt: 786 milliárd rubelre az egy évvel korábbi 684 milliárdról.

A társaság csütörtökön azt is közölte, hogy növelik külföldi tároló kapacitásaikat, hogy az 2030-ra elérje az éves export 5 százalékát. Tavaly 2,5 milliárd köbméterre növelte a tárolókapacitást Európában - ahová tavaly mintegy 140 milliárd köbméter földgázt szállított a Gazprom - a 2006. évi 1,4 milliárdról.

A Gazprom Ausztriában, Németországban, Szerbiában és Hollandiában rendelkezik tárolókkal. Magyarországon a Mol és a Gazprom Export 2009. márciusban írt alá megállapodást egy földalatti gáztároló létrehozásáról. A tároló - amelynek várható kapacitása 1,3 milliárd köbméter lesz - a Mol-hoz tartozó Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával jön létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK