Nem hagyják az acélipari óriást lelépni az olaszok

Bombarobbanáshoz hasonlították az olasz szakszervezetek az ArcelorMittal brit-indiai acélipari csoport bejelentését hétfőn, miszerint nem kívánja megerősíteni korábbi szerződéseit, és visszaszolgáltatja az államnak az olaszországi gyárakat, ahol több mint 10 ezren dolgoznak - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. november 5. kedd, 09:03
Fotó: Getty Images

A kormány keddre egyeztetésre hívta az ArcelorMittal olaszországi vezetőit a gazdasági fejlesztésért felelős minisztériumba. Giuseppe Conte miniszterelnök közösségi oldalain hangsúlyozta, hogy kormánya "védelmet nyújt" a termelésnek, a munkahelyeknek és a környezetnek is.

Nem engedik meg az ArcelorMittal által érintett olasz gyárak bezárását - mondta el Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztési miniszter, aki "alibinek" nevezte a vállalat indokait a kivonulás alátámasztására. A kormány értelmezése szerint az ArcelorMittal nem mondhatja fel eddigi kötelezettségvállalását. A Confindustria gyáriparos szövetség az egész olasz gazdaságot sújtó kárról beszélt.

A világ legnagyobb acélipari csoportja döntését úgy indokolta, hogy az olasz törvények bizonytalan jogi és operatív feltételeket teremtettek az ArcelorMittal tevékenységének folytatására.

Az ArcelorMittal arra a jogszabályra utalt, amelyet az új kormány kezdeményezésére a parlament a napokban szavazott meg: ez - a korábbi gyakorlattal ellentétben - eltörölte az ipari nagyvállalatok vezetőinek korábban biztosított immunitást az esetleges környezetvédelmi károk következményeiért.

Az "Ilva-törvényként" is ismert intézkedés a legnagyobb olaszországi fémgyár, a déli Tarantóban található Ilva menedzsereinek nyújtott garanciát, hogy egyebek között a vállalat átépítése során felmerülő környezeti károkért ne terhelje őket felelősség.

Az ArcelorMittal tavaly novemberben vette bérbe az Ilvát és a hozzá tartozó többi olaszországi üzemet, ahol összesen több mint 10 ezren dolgoznak. Tulajdonossá 2021-ben vált volna.

A visszalépéssel az acélipari létesítmények az állam kezébe kerülnek vissza, pontosabban a gyárak fölé kirendelt kormánybiztoshoz. Az 1905-ben alapított tarantói Ilvát és társüzemeit 2012 óta kormánybiztos vezette. Európa legnagyobb acélfeldolgozójáról van szó, amely az olasz ügyészségek vizsgálataiban "halálgyárként" szerepel a Taranto térségében okozott súlyos környezetszennyezés miatt. Az Ilva több részlegét a hatóságok ezért lezárták. Az új tulajdonos feladata éppen az acélüzem "szanálása" volt megfelelő környezetvédelmi átalakítással.

Az Ilva 2018-ban 4,5 millió tonna acélt állított elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK