A Reuters kedden úgy értesült egy uniós tisztviselőtől, hogy az AstraZeneca svéd-brit vakcinagyártó arról tájékoztatta az Európai Uniót, hogy a szerződésben vállalt oltóanyagmennyiség kevesebb mint felének szállítását tudja tartani a második negyedévben. A cég ezt kommentárjában akkor nem cáfolta, még aznap egy későbbi közleményben azt jelezték, hogy a gyártási kapacitásának növelésén dolgozik az ígért 180 millió adag leszállítása érdekében.

A várható hiány kapcsán az ügyre rálátó uniós tisztviselő azt állította, hogy a svéd-brit cég a második negyedévben 90 milliónál kevesebb adagot ad majd le. Ez egyben azt is jelentené, hogy az EU nem tudná tartani a tervét, hogy nyár végéig a lakossága 70 százalékát beoltsa.A társaság az ügy kapcsán a Napi.hu-nak küldött reakciójában cáfolja azt, hogy nem tudnák tartani az ígért vállalásaikat.

Az AstraZeneca ezúton megerősíti, hogy a COVID-19 vakcina II. negyedéves szállításra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint az Európai Bizottsággal kötött szerződésnek megfelelően kíván teljesíteni. A szerződés szerinti várható mennyiség körülbelül fele az EU ellátási láncból, míg a fennmaradó rész a nemzetközi ellátási hálózatából érkezhet. Jelenleg az AstraZeneca azon dolgozik, hogy növelje az EU ellátási lánc termelékenységét, és továbbra is felhasználja nemzetközi kapacitásait annak érdekében, hogy a második negyedévben a 180 millió adag eljuthasson az Európai Unióba.