Átalakítják a korosabb dízeleket Németországban

A jövő év elejétől már életbe léphetnek a korosabb dízeljárművek környezetvédelmi célú műszaki átalakításának jogi és műszaki keretfeltételeit rögzítő törvények a német kormány szándéka szerint - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. október 24. szerda, 12:31
Fotó: MTI/EPA

A szövetségi környezetvédelmi minisztérium munkaterve a dízelautóknak "a közlekedési korlátozások alóli mentesítést lehetővé tévő jogi és műszaki előírások késedelem nélküli kidolgozását" írja elő, amelyeket 2019 elején a lehető leghamarabb életbe is kell léptetni.

A német kormány szándékai szerint a dízelmotorok műszaki átalakításának költsége az autógyártókat terheli majd, erről a tárgyalások az ágazattal folyamatban vannak. Az autógyártók eddigi nyilatkozataik alapján a költségek teljes átvállalását mereven elutasítják.

Andreas Scheuer szövetségi közlekedési miniszter haladéktalanul meg kívánja teremteni a közlekedési korlátozások automatizált rendszámleolvasás alapján történő betartatásának a feltételeit. A tervezet szerint az Euro-4 és Euro-5 környezetvédelmi besorolású utólagosan átalakított dízelautók abban az esetben mentesülhetnek a behajtási tilalom alól, ha nitrogén-oxid-kibocsátásuk kilométerenként 270 milligramm alá csökkent.

A belvárosi levegőszennyezés mértéke miatt több németországi nagyvárosban - Berlinben, Stuttgartban és Frankfurtban - a helyi hatóságok egy bírósági elvi állásfoglalás alapján a jövő év elejétől behajtási tilalmat rendeltek el, vagy készülnek elrendelni a korosabb dízelautókra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.10.24 14:18

Nem átalakítani kell azokat az autókat, hanem eladni Magyarországon. Nálunk még sokáig nem lesz korlátozva a használatuk, vevő pedig akad bőven.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html