Átalakul az Északi Áramlat 2 projekt

A két vállalat gázszállítási együttműködésének 40. évfordulója alkalmából Szentpéterváron rendezett ünnepségen módosító záradékkal látta el az Északi Áramlat 2 projekt idén szeptember 4-én aláírt részvényesi megállapodását a Gazprom és az Engie - közölte a Gazprom.
MTI-Eco, 2015. november 13. péntek, 13:48
Fotó: Reuters

Az eredeti részvényesi megállapodás értelmében a hat alapító cég közös vállalatot hoz létre New European Pipeline AG néven, amelynek feladata az új vezetékpár lefektetése lesz az Északi Áramlat meglévő vezetékpárja mellé.
A Gazprom 51 százalékos, az E.On, a Shell, az OMV és BASF/Wintershall 10-10, míg az Engie (korábbi nevén GDF Suez) 9 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a projekttársaságban.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Gerard Mestrallet, az Engie vezérigazgatója által pénteken aláírt módosító záradék értelmében az Engie részesedése 9-ről 10 százalékra emelkedik, a Gazprom részesedése pedig 51-ről 50 százalékra csökken azt követően, hogy az alapítók megvásárolták részesedésüket a projekttársaságban. A többiek továbbra is 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd.

Az 1222 kilométeres Északi-Áramlat a Balti-tenger fenekén lefektetett két egymással párhuzamos csővezetékkel köti közvetlenül össze Oroszországot és Németországot. Az Északi Áramlat-2 projekt vezetékpárja évi 55 milliárd köbméterrel bővítené az Északi Áramlat már meglévő évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. A 2019 végére üzembe helyezni tervezett új vezetékpár megépítése a Gazprom szerint 11 milliárd dollárba kerülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2015.11.13 16:22

Csak rendesek ezek az oroszok, ha nem Dél- vagy Kelet-Európán keredztül hozzák a gázt.

Ezt a részt jól ki kell kerülni, majd mi veszünk a németektől... Ha adnak.

Demokrata vezeték ez nem holmi kommunista mintva déli áramlat lett volna.

Nyilván nrhezebb is szabotálni esetleges terrortámadással, mert legalább közel van egymáshoz.

Faszkalap EU
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html