Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eredeti részvényesi megállapodás értelmében a hat alapító cég közös vállalatot hoz létre New European Pipeline AG néven, amelynek feladata az új vezetékpár lefektetése lesz az Északi Áramlat meglévő vezetékpárja mellé.
A Gazprom 51 százalékos, az E.On, a Shell, az OMV és BASF/Wintershall 10-10, míg az Engie (korábbi nevén GDF Suez) 9 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a projekttársaságban.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Gerard Mestrallet, az Engie vezérigazgatója által pénteken aláírt módosító záradék értelmében az Engie részesedése 9-ről 10 százalékra emelkedik, a Gazprom részesedése pedig 51-ről 50 százalékra csökken azt követően, hogy az alapítók megvásárolták részesedésüket a projekttársaságban. A többiek továbbra is 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd.

Az 1222 kilométeres Északi-Áramlat a Balti-tenger fenekén lefektetett két egymással párhuzamos csővezetékkel köti közvetlenül össze Oroszországot és Németországot. Az Északi Áramlat-2 projekt vezetékpárja évi 55 milliárd köbméterrel bővítené az Északi Áramlat már meglévő évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. A 2019 végére üzembe helyezni tervezett új vezetékpár megépítése a Gazprom szerint 11 milliárd dollárba kerülhet.