Átlépte a 3 milliót az elektromos autók száma

Óriási ütemben növekszik az e-autók piaca, a világon egyre többet adnak el belőlük. Az olcsóbb és tartósabb akkumulátorok jelentik a forradalmi váltáshoz.
Szabó Dániel, 2017. december 25. hétfő, 19:35
Fotó: AFP

Valamikor novemberben érhette el a járműipar a mérföldkövet, hogy már 3 milliónál is több elektromos autó van használatban világszerte. A Guardian arról ír, hogy szakértők szerint évente mintegy 1 millió darab lehet a mostani eladási szám, amely a jövőben gyors ütemben nőhet tovább.

Az EV-Volumes nevű svédországi piacfigyelő cég úgy becsüli, hogy jövőre már az 5 millió darabszámos álomhatár is átléphető. Ezt arra alapozzák, hogy több gyártó is jövőre mutatja be tisztán elektromos meghajtású autóit. Megvásárolható lesz például a Nissan Leaf hosszútávra is alkalmas változata, vagy a Jaguar iPace nevű modellje, valamint a Tesla Model 3. A későbbi bővülés viszont nagyban múlik azon, hogy milyen fejlesztések történnek az akkumulátorok területén.

Az elemzők szerint a legnagyobb e-autós piac jelenleg Kína, ahol valamivel több mint félmillió darab fut belőlük. Ez nem is meglepő: több nagy város, mint Peking és Sanghaj támogatja a környezetbarát modellek vásárlását, hogy kezelhetőbbé tegye a légszennyezettségi problémákat. A Toyota meg is találta magának a kínai piacot, azt tervezi, hogy egy 10 típusos, teljesen elektromos termékpalettával áll elő az országban a 2020-as években.

A világ második legnagyobb márkája emellett azt ígérte, hogy 2025-re felhagy az új benzinis és dízeles autók bevezetésével, teljesen az elektromos piacra állnak át. Hasonló tervekről beszélt korábban a Volvo és a Jaguar is.

A címlapképek forrása: AFP/STR/Getty.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.12.26 15:20

Most még habzsi-dőzsi és eufória van e piacon, de én azért megvárnám mi lesz, amikor kezdenek majd tönkremenni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.12.26 10:35

"Az elemzők szerint a legnagyobb e-autós piac jelenleg Kína, ahol valamivel több mint félmillió darab fut belőlük"
Ez sehogy se akar összejönni.
Tavaly 630 ezer körüli volt a kínai elektromos autó állomány, ami az idén duplájára nő.
kb 650 ezer elektromos meghajtású autót adnak el az idén.
2014-ben az USA-ban másfélszer annyi elektromos autót adtak el mint Kínában.(80 ezer:120 ezer)
Novemberben 87 ezer: 17 ezer volt az arány...
Ha összejön a Tesla Model 3-as robbanása, akkor jövőre 150 ezer:50 ezer lesz a havi arány
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html