Atomkatasztrófa fenyeget?

Nem egészen egy évvel a japán fukusimai atomerőmű súlyos balesete után az USA-ból érkezett hír újabb nukleáris vészhelyzetről.
NAPI, 2012. február 1. szerda, 10:36
Fotó: Napi.hu

Le kellett zárni a kaliforniai San Onofre nukleáris erőmű két blokkjának egyikét, miután kilyukadt a gőzfejlesztő generátor egyik csöve - jelentette a Reuters. A létesítmény üzemeltetője az ilyenkor szokásos nyilatkozatot adta ki: a hiba nem jelent veszélyt a lakosságra, az erőmű dolgozóira, illetve környezetére.

Az 1100 megawatt kapacitású - a paksi erőmű valamivel több mint fele - reaktorblokkot helyi idő szerint hajnalban kapcsolták ki, miután az egyik biztonsági érzékelő vízszivárgást érzékelt. A hiba ugyan radioaktív sugárzással szennyezett környezetben következett be, ám az elfolyó víz - amely egyébként az áramfejlesztő gőzturbinák meghajtására való -, nem jutott ki a reaktor burkolatán kívülre, így nem érintkezett a külső levegővel.

Még fél nap, mire kiderül mekkora a baj

Egy atomreaktor leállítása után 12 órára van szükség ahhoz, hogy a rendszer teljesen elhűljön, ezért a hiba alapos vizsgálatát csak valamikor délután kezdhetik meg a szakemberek. Az erőműben ezt megelőzően novemberben volt vészhelyzet, amikor ammóniaszivárgás történt. Akkor evakuálni kellett a személyzetet, most nem látták szükségét ennek.

A San Onofre két reaktorában termelt elektromos energia összesen 1,4 millió átlagos amerikai háztartást ellátásához elegendő. Az erőmű másik blokkját karbantartás, fűtőelemcsere és korszerűsítés miatt korábban leállították, ezért a szolgáltató most külső forrásokból vásárolt árammal látja el ügyfeleit. A balesetet a cég szerint nem fogják megérezni a fogyasztók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.02.01 18:00

Ha a cikk helyesen van megfogalmazva (volt már példa tévedésekre), akkor a következőket mondhatom:
1. Elég furcsa konstrukciójú reaktor lehet az (hőcserélő kazán túl messze a faltól), vagy pedig elég nagy balszerencséje volt a csőnek, hogy pont ott lyukadt ki.
2. Megmondom én most mekkora a baj. Ki kell cserélni az egész szekunder kört, és az alkatrészeket semlegesíteni, drága lesz, de megoldható. Amíg ez meg nem történik, a kör ép falai elegendő mértékben el tudják látni a sugárzás visszatartását, csak termelni nem tud a blokk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.02.01 11:47

A címbeli kérdésre válasz: folyamatosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html