A második negyedévben a mobiltelefonok világpiaci forgalma éves összevetésben 2,3 százalékkal 419 millió darab eladott készülékre csökkent. A teljes értékesítési számon belül viszont az okostelefonok piaci részesedése - az eladások tavalyi második negyedévihez képest 42,7 százalékos növekedésével - 36,7 százalékra bővült. Éves forgalmi előrejelzését ezért a Gartner az év elején jelzett 1,9 milliárd darabról kissé csökkentette.

Darabszám szerinti értékesítésben a Samsung ugrott az élre 21,6 százalékos piaci részesedéssel, a második helyen pedig a piacot egykor uraló Nokia 19,9 százalékos részesedéssel. Az Apple 6,9 százalékos részesedéssel a harmadik helyet tudhatja magáénak a rangsorban. A negyedik helyezett 4,3 százalékkal a kínai ZTE.

Az idei első negyedévben még a Nokia vezette ranglistát 22,8 százalékos piaci részesedéssel, míg a Samsungnak 16,3 százalékos volt a részesedése. Az Apple az első negyedévben 4,6 százalék, a ZTE pedig 3 százalék részesedéssel rendelkezett.

Okostelefonoknál két nagy fölözi le a piacot

Az okostelefonok piacán az operációs rendszerek versenyében az Android egyre nagyobb előnnyel vezet: piaci részesedését a tavalyi második negyedévi 43,4 százalékról az idei második negyedévre 64,1 százalékra növelte. A második helyezett iOS is növelte kissé piaci részesedését, az idei második negyedévben az Apple operációs rendszere 18,8 százalékra tett szert.

A két vezető operációs rendszer tehát egyre kisebb mozgásteret hagy a kisebb versenytársaknak. A legnagyobb mértékben a Blackberry készülékeket gyártó RIM operációs rendszere szorult vissza: részesedése a tavaly 11,7 százalékról 5,2 százalékra esett. A Microsoft viszont alacsony induló pozícióból nagyot emelt részesedésén, az idei második negyedévben 2,7 százalékot ért el a tavalyi 1,6 százalék után, ami szinte kizárólag a Nokia Windows Phone 7 operációs rendszerén futó Lumia készülékcsaládja piaci sikerének tulajdonítható. A Nokia saját operációs rendszere a Symbian piaci részesedése viszont 22,1 százalékról 5,9 százalékra csökkent.