Átverték ügyfeleiket a légitársaságok - durván büntetett Brüsszel

Nyolcszázmillió eurós bírsággal sújtotta az EU a légifuvarozási piacon kartellező légitársaságokat.
MTI-Eco, 2010. november 10. szerda, 07:42
Fotó:

Kartelltevékenység miatt összesen 800 millió euró pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság tizenegy légitársaságot, köztük az ágazat vezető európai szereplőit - jelentette be Joaquín Almunia versenyjogi biztos kedd este Brüsszelben.

Heti ülésének keretében született döntésével a bizottság az Air France-KLM, a British Airways PLC, az Air Canada, a hongkongi Cathay Pacific, a luxemburgi Cargolux, a Japan Airlines, a LAN Chile, a skandináv SAS, a Singapore Airlines és az ausztrál Qantas társaságot sújtotta, amiért a teherszállítási üzletágban árkartellt működtettek, mesterségesen magasan tartva ezzel az árakat a fuvaroztatni szándékozók számára.

A szabálytalan szövetkezés 1999-től 2006-ig tartott, de Almunia szerint tovább is folytatták volna, ha a bizottság egy vizsgálattal be nem avatkozik.

A legnagyobb büntetést, 310,1 millió eurót az Air France-KLM kapta. A British Airways-nek 104 millió euró bírságot kell fizetnie, a többi cég 8,2-79,9 milliót tartozik leróni.

A német Lufthansa mentesült a bírság alól, mert adatokkal szolgált az eljárásban. Több további társaság ellen is vizsgálat folyt, de a bizottság végül úgy döntött, nem szab ki rájuk bírságot.

Hasonló indokokkal az amerikai igazságügyi minisztérium is megbüntetett másfél tucat légitársaságot.

Almunia hangoztatta, hogy az EU ezzel a büntetéssel is igazolni igyekszik: nem tűri el a tisztességtelen versenyt piacain.

HOZZÁSZÓLÁSOK