Hétfőn és kedden teljesen leállnak a szalagok - mondta el a vállalat szóvivője hétfőn. Több ezer járművet nem tudnak legyártani az Audi ingolstadti központjában azért, mert hiányoznak ehhez a Győrben készülő motorok. Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott a hét közepéig áll rendelkezésre elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. A szóvivő kiemelte, hogy a magyarországi tárgyalásoktól függ majd a helyzet további alakulása.

Győrben Audi és Volkswagen márkájú járművekbe készítenek motorokat, a győri Audi-telephely a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri Audi-gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. A szakszervezet legfőbb követelése 18 százalékos béremelés az idei évre, illetve a többi közép- és kelet-európai üzemhez hasonló bérezést szeretnének. Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt.

Szombaton egyébként két alkalommal is asztalhoz ült az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációja és a munkáltató képviselői, ám megegyezés sem a béremelésről, sem másban nem született. Az Audi Hungaria ajánlatát - a sztrájkbizottság felhatalmazásával élve - helyből elutasították a szakszervezet nevében tárgyalók, mert azok "nem tükrözték a helyzet komolyságát" - írtuk meg korábban.

Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.