Az egyik baleset 2018 októberében Indonéziában, a másik 2019 márciusában történt Etiópiában. Ezeknek a gépeknek a repülési engedélyét világszerte felfüggesztették - írja az MTI.

Mindkét balesetben egy érzékelő szolgáltatott hibás adatokat a számítógépes szoftvernek, ami miatt a gép orra előre bukott. A pilóták nem tudták felülbírálni az automata rendszer döntését. A szoftver új verziójánál már két érzékelő adatait kell figyelembe venni a manőver végrehajtásához.

QP | Quality Placement

A szoftverhiba kijavítása után a modell már tavaly novemberben megkapta a repülési engedélyt az Egyesült Államokban a Szövetségi Légiközlekedési Hatóságtól (FAA), majd az Európában az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségtől (EASA).

Graeme Crawford, a CASA ügyvezetője és repülésbiztonsági igazgatója azt mondta, hogy elfogadták azt a követelményrendszert, amelyet az FAA határozott meg a típus ismételt repülésének engedélyezéséhez. Biztosak abban, hogy a repülőgépek biztonságosak, és nincs szükség további, helyi követelmények meghatározásához ahhoz, hogy a gép az ausztrál légtérben is közlekedjen - tette hozzá.

Jelenleg egyetlen ausztrál légitársaság sem üzemeltet ilyen gépeket. A koronavírus-járvány előtti időben a térségben főképpen a szingapúri székhelyű SilkAir, jelenlegi nevén a Singapore Airlines, valamint a Fiji Airways használta ezt a géptípust. A légi közlekedést is érintő járványügyi korlátozások miatt nem tudni, hogy a szingapúri és a fidzsi légitársaság mikor indítja újra járatait Ausztráliába.