BUX
37996

Ausztrál és spanyol összefogás a BAA bekebelezéséért

A Budapest Airportot is birtokló brit repülőtér-üzemeltető BAA-ra ajánlatot tevő spanyol Ferrovial ipari és szolgáltató csoporthoz csatlakozott az ausztrál Macquarie Bank is.

NAPI Online, 2006. március 29. szerda, 10:45

Az MTI tudósítása szerint a bankot pénzügyi tanácsadóként veszik be a vállalkozásba a Ferrovial a Citibank mellé. Az együttműködés egyszersmind csökkenti annak az esélyét, hogy egy másik csoport elorozza a BAA-t a spanyolok elől, miután a repülőtér üzemeltetésben jelentős tapasztalatokkal rendelkező Macquarie csoportot tartották az elemzők a másik esélyesnek a BAA megszerzésére.

Több infrastrukturális jellegű befektetési alap sora "köröz" a BAA fölött, miközben a BAA részvényesei nem fogadták el a Ferrovial vártnál alacsonyabb ajánlatát. Brit lapértesülések szerint brit, kanadai és ausztrál alapok fontolgatják az ajánlattételt a hét legnagyobb brit repülőteret - köztük a két legnagyobb londonit, a Heathrow-t és a Gatwicket -, valamint a ferihegyit működtető BAA-re. Az ausztrál Macquarie bankcsoport már korábban jelezte érdeklődését a BAA iránt, csak azt nem döntötték el, hogy egyedül, vagy konzorciumban tegyen ajánlatot. A Macquarie annak idején a Budapest Airportért is indult a BAA ellenében, de a második, döntő fordulóban már nem vett részt.

A Ferrovial, amely már február elején jelezte átvételi szándékát, a hivatalosan múlt héten pénteken Londonban ismertetett részletes első ajánlat szerint 8,10 fontos részvényenkénti árat ajánlott a BAA-ért, 8,75 milliárd fontra értékelve a brit céget. Ez 27 százalékos prémiumot tartalmaz ahhoz a 6,37 fonthoz képest, amelyen a BAA-részvények az átvételi spekulációk kezdete, vagyis a február 6-a előtti 30 kereskedési napon átlagosan zártak. A BAA, a világ első számú, nem pénzügyi befektetői jellegű repülőtér-üzemeltetője decemberben - londoni iparági elemzők szerint világrekord áron, adóssággal együtt több mint 1,3 milliárd fontért - 75 százalék mínusz egy részvény érdekeltséget és 75 évi üzemeltetési jogot vett a ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airportban.