Egy hajóban evezünk Ausztriával - elgondolkodtató adatok érkeztek

A régióban nem csak Magyarországon vált a gazdasági növekedést gátló tényezővé a munkaerőhiány, Ausztriában a vállalkozások döntő többsége nem talál megfelelően képzett munkaerőt. Egy friss felmérés szerint egyes régiókban már teljes foglalkoztatás alakult ki, s a cégek mintegy ötöde már alkalmaz menekülteket.
Lovas-Romváry András, 2019. március 13. szerda, 19:06
Fotó: Pixabay - képünk illusztráció

A közepes méretű osztrák cégek 83 százaléka panaszkodik arra, hogy nem talál kellően képzett munkaerőt betöltetlen álláshelyeire, s ez nem kis részük szerint már növekedésüket is gátolja - tudósított az osztrák ORF.1 közszolgálati rádió hírműsora az Ernst&Young legfrissebb felmérésének adataira hivatkozva. A 900 vállalatvezető megkérdezésével készített tanulmány szerint a cégek 40 százaléka gondolja úgy, hogy a munkaerőhiány már növekedésüket gátolja.

Ennek ellenére a közepes méretű osztrák cégek 30 százaléka abban gondolkodik, hogy a következő félév során növeli az álláshelyek számát, Bécsben a megkérdezettek 45 százalékának voltak ilyen tervei. Közel minden ötödik, pontosabban a megkérdezett cégek 19 százaléka jelenleg foglalkoztat már menekülteket is, s beszámolóik alapján itt a legnagyobb problémát sok esetben a hiányos német nyelvtudás jelenti - foglalta össze a tanulmány adatait a CASH című osztrák magazin online kiadása. A vállalkozások többsége egyébként pozitív változásnak tekinti az osztrák foglalkoztatási jogszabályok tavalyi változtatásait, amelyek rugalmasabbá tették munkaidő beosztást, s amely ellen a szakszervezetek tavaly nyáron élesen tiltakoztak.

A gazdasági fellendülés folytatódik, a fogyasztói hangulat kedvező és az osztrák cégek könyvei telítve vannak megrendelésekkel - mondta Erich Lehner, az Ernst & Young vezető partnere. Mindemellett az látható, hogy a munkaerőpiaci helyzet gátolja a növekedést. Regionális szinten néhol már teljes foglalkoztatottság van, a jól képzett munkaerő hosszabb ideig is válogathat a különböző munkalehetőségek között. Nem csak a kisebb cégek , hanem a jól ismert, tőzsdén jegyzett vállalatok között is soknak okoz problémát a szükséges álláshelyek betöltése - tette hozzá.

A menekülteket jelenleg foglalkoztató cégeken felül további 42 százalék mondta azt, ők is felvennének menekülteket. A mostani felmérésben a legnyugatibb osztrák tartomány, Vorarlberg volt az, ahol a legmagasabb volt a menekülteket is foglakoztató cégek aránya, elérte a 44 százalékot. Tirolban ez a szám 22, Felső-Ausztriában 21, Bécsben és Salzburgban 20 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.03.14 00:04

Szegények már ott is kénytelenek migráncsokat alkalmazni? De azért fogadjunk, hogy ha bekopogtatna oda egy (nem menekült) magyar, akkor azt bezzeg nem alkalmaznák, leráznák valami mondvacsinált indokkal. Mert az Afrikából érkezett illegális határátlépőknek több joga van már Ausztriában is, mint egy keet-európainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html