Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség hétfőn azt közölte, hogy előzetes adatok szerint tavaly - a nemzetközi pénzügyi válság óta legnagyobb mértékben - 7 százalékkal, 2,37 millióra csökkentek az eladások.

Két éve 5,6 százalékkal zsugorodott az eladás, 2008-ban pedig 11,3 százalékkal esett.

A dízelüzemű gépkocsik iránt tavaly mintegy 30 százalékkal esett a kereslet. Az összes eladáson belül a dízelüzeműek aránya tavaly 32 százalékra esett a 2017. évi 42 százalékról és a 2016. évi 48 százalékról - írta az MTI.

Szeptembertől érezhetően visszaesett a brit autógyártás és eladás is részben amiatt, hogy már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten átesett új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban, az átállás az új rendszerre pedig nem ment zökkenőmentesen.

A brit autóipar aggódva követi, hogy Nagy-Britanniának végül milyen keretek között sikerül majd elhagynia az EU-t, ettől jelentősen függ a csaknem 850 ezer embernek munkát adó ágazat jövője.