Közösen fejleszt a Volvo és a Daimler

Haszongépjárművekben alkalmazható üzemanyagcellás meghajtás közös kifejlesztésére hoz létre közös vállalatot a Daimler és a Volvo.
Domokos László, 2020. április 21. kedd, 11:26
Fotó: Shutterstock

A haszongépjármű-gyártó ágazat két nehézsúlyú szereplője, a Daimler és a Volvo közös bejelentése szerint üzemanyagcellás hajtáslánc kifejlesztésére egyesítik erőfeszítéseiket, hogy az évtized végére sorozatgyártásra késszé tegyék a technológiát.

A fejlesztésre közös vállalatot alapít a két cég, egyenlő tulajdoni részesedéssel. Az együttműködésről megkötött előszerződést az illetékes versenyhivatali jóváhagyást követően véglegesítik a felek - írta az MTI.

Martin Daum, a Daimler Truck igazgatója mérföldkőnek nevezte a teherautók és autóbuszok üzemanyagcellás hajtásláncának kifejlesztésére tervezett együttműködést. "A közös vállalat megalapításával egyértelművé tettük, hogy hiszünk a hidrogén-üzemanyagcellás meghajtás haszongépjárművekben való alkalmazhatóságában - mondta Martin Lundstedt, a Volvo Group vezérigazgatója. A technológia működőképessé tételéhez azonban még számos vállalatnak és intézménynek is csatlakoznia kell az együttműködéshez, nem utolsó sorban a hidrogén hajtású üzemanyagcellás járművek tankolásához szükséges infrastruktúra kiépítése érdekében.

A felek szándéka szerint az együttműködés csökkenti majd a fejlesztési költségeket és felgyorsítja a technológia piacéretté tételének az idejét.

A bejelentés szerint a Daimler minden eddigi üzemanyagcella-technológiai tevékenységét egy szervezeti egységbe vonja össze és a közös vállalathoz helyezi át. A Volvo Group pedig ennek a felét fogja megvásárolni mintegy 600 millió euróért.

A Volvo és a Daimler főrészvényesei között egyaránt szerepel a kínai Geely autógyár alapító-tulajdonosa, Li Shufu.

HOZZÁSZÓLÁSOK