Koronavírus: áprilisban összesen 197 autót gyártottak Nagy-Britanniában

A koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások miatt múlt hónapban gyakorlatilag megszűnt az autógyártás Nagy-Britanniában: a pénteken ismertetett statisztika szerint áprilisban mindössze 197 személygépkocsi készült az országban.
Domokos László, 2020. május 29. péntek, 06:55
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) havi összesítésében közölte, hogy az autógyártás a II. világháború óta nem tapasztalt mélypontra zuhant.

A szakmai szervezet kimutatása szerint tavaly áprilisban 70 971 autó készült Nagy-Britanniában; az idei azonos hónapban gyártott 197 kocsi ehhez képest 99,7 százalékos visszaesés - írta az MTI.

Az áprilisban átadott személyautók mindegyike prémium-, luxus- vagy sportkategóriás jármű volt, amelyek valójában jórészt már a korlátozások miatt elrendelt gyárbezárások előtt elkészültek és a múlt hónapban csak az "utolsó simításokat" kellett elvégezni rajtuk - áll a SMMT pénteki jelentésében. Az év eleje óta eddig 319 449 autót gyártottak Nagy-Britanniában, 27,6 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi azonos időszakban, amikor 441 260 gépkocsi készült.

Az SMMT azzal számol, hogy az idei évben 400 ezerrel kevesebb autó készül a szigetországban a januári alapeseti előrejelzésben valószínűsített 1,27 milliónál. A szakmai szövetség szerint a termelői árak szintjén ez 12,5 milliárd font (ötezer milliárd forint) bevételkiesését okoz 2020 egészében a brit autóiparnak.

A gyárak nem álltak le teljesen: sokuk áttért az egészségügyi dolgozókat a koronavírus-fertőzéstől védő felszerelések, kórházi berendezések, köztük lélegeztetőgépek gyártására. A szervezet adatai szerint az autóipari szektor üzemei a személyi védőfelszerelésekből eddig 711 495-öt gyártottak.

A legutóbbi felmérések szerint a múlt hónapban a brit feldolgozószektor egészének aktivitása is gyakorlatilag összeomlott. Az IHS Markit és a CIPS közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított bmi-je áprilisban soha nem mért alacsony szintre, 32,6-ra esett a márciusban kimutatott 47,8-ról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.29 09:18

Már beindult, lásd WESCAST, meg a többi autóipari cég. Hamarosan megint lesz annyi autó, hogy abba fullad bele a Föld, mint 2008-9-ben.
Itt vannak a fotón a neten, a SUZUKI hatalmas gyártelepén benőtte a gaz az eladhatatlan mennyiségű új autót.
Ezen kívül, a hírekben láthattuk, olvashattuk, elég sok olyan baleset történt, hogy hajókról csúszott be a tengerbe az új autó, vagy épp vasúti kocsikról törték össze magukat.
Ja, meg vagonokon volt félreállítva a fél országban, ami nem fért be a szalonokba.
Most is erre tatunk, már tavaly is írtam.
De termelni kell, mert a gyáraknak az jó, meg a politikusoknak.
A gyárakat tömi a politika súlyos milliárdokkal, a zemberek meg mennek dógozni. Az meg jó a politikusnak. A melós meg fizetést kap.
Csakhogy felesleges mennyiségű terméket gyártunk, és ez a környezeti katasztrófa, nem a nylon zacsi a bótban.
Ez a veszélyes ökológiai lábnyom, nem az a heti egy kis zacskó szemét amit kidobok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.05.29 07:08

Semmi pánik, hamarosan újraindul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html