Melyik autó a legmegbízhatóbb? - Új lista érkezett

Aki megbízható autót szeretne, annak érdemes a tömegmárkákat választania, például a Mitsubishit, a Skodát vagy a Hyundait, egy idei felmérés szerint. A prémiumok viszont nem szerepeltek jól.
Csernátony Csaba, 2019. augusztus 10. szombat, 11:50
Fotó: Reuters

A megbízhatóságuk alapján ismét rangsorolta a német piacon megtalálható autómárkákat JD Power autóipari tanácsadó cég.

A májusban publikált felmérésben több szempont - például a motor, a sebességváltó, a felszereltség, - alapján vizsgálták az autókat és pontozták a márkákat 100 járműre vetített hibák alapján. Minél alacsonyabb pontszámot ér el egy-egy márka, annál megbízhatóbbnak tartja a JD Power.

Tömegmárkák a lista élén

A cég évek óta elkészíti a németországi felmérését, a legfrissebb elemzés pedig arra jutott, hogy bár összességében megbízhatóbbak lettek az autók, a német prémiummárkák - az Audi, a BMW és a Mercedes - a 115 pontos iparági átlag alatt szerepeltek. Az élboly pedig a tömegmárkáké, köztük több, a magyar piacon is népszerű márka szerepel. Ilyen például a Skoda, a Dacia vagy éppen a Ford. A listavezető egyébként a Mitsubishi, megelőzve a Skodát és a Hyundait.

Melyik autómárka a legmegbízhatóbb?
HelyezésMárkaPontszám
1.Mitsubishi85
2.Skoda88
3.Hyundai89
4.Smart90
5.Kia95
6.Ford98
7.Seat99
8.Toyota101
9.Dacia102
10.Opel108
Forrás: A JD Power németországi felmérése

A prémiummárkák között a Volvo a listavezető 111 ponttal, de az összesített listán ez csak a tizenkettedik helyre volt elég. A BMW egyébként 129 ponttal zárt, a Mercedes pedig 137, az Audi pedig 142 pontot kapott. A sor végén egyébként a Mini áll, 166 ponttal.

Elnézőbbek a prémiumosok

A JD Power szakembere, Josh Halliburton azt mondta, hogy a német vásárlók szeretik a prémiummárkákat, de tartósan megbízhatónak kell lenniük ahhoz, hogy továbbra is népszerűek maradhassanak. A JD Power szerint egyébként a prémiummárkájú autóval közlekedők könnyebben elnézik az esetleges hibákat, mint a tömegmárkák tulajdonosai.

Az elemzés egyébként a különböző kategóriákban is rangsorolta az autókat. A városi (mini) autóknál a Smart ForTwo lett az első. A kisautók versenyét a Skoda Fabia, a kompaktokét a Skoda Rapid nyerte. A kompakt SUV-ok listáját a Hyundai Tucson vezeti, a középkategóriában az Opel Insignia lett a legjobb. A nagy és luxusautóknál pedig a Mercedes E-osztályt hozták ki elsőnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.08.11 09:46

ezt többnyire kategóriára bontva szokták mérni, ugyanis a nagyobb autókkal, mint amilyen pl a prémium modellek zöme, lényegesen többet mennek, mint a városi kisautókkal, így az elhasználódás és hibalehetőség is jóval nagyobb.

pl egy főleg üzletemberek által használt nagy bmw vagy audi németországban tipikusan fut évi 50-100 ezer km-t, míg egy főleg magánszemélyek által vásárolt japán kisautó városi használatban fut évi 10-20 ezret.

más kérdés, hogy aztán a magyar piacra érve az 5 éves bmw 400 ezres óraállása hirtelen 80 ezerre csökken...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html