Arra, hogy az EMA engedélyezi a BioNTech-Pfizer koronavírus elleni vakcináját már széles körökben számítottak, ami azt is jelenti, hogy a tagállamok a tömeges oltást már az év vége előtt megkezdhetik - írja a dw.com.

Az ügynökség eredetileg december 29-én döntött volna a vakcina engedélyezéséről, de nagy volt a nyomás az EMA-n, különösen Németország részéről.

Most az Európai Bizottságnak kell a formai engedélyezést kiadnia, hogy a tagállamokban megkezdődhessenek az oltások. Ez a DW szerint további két napot vehet igénybe.

Német tisztviselők a lapnak azt mondták, a tömeges oltás már december 27-én elkezdődhet. A gyógyszercégeknek pedig jövőre nyomon követési adatokat is be kell majd nyújtania.

Az EMA azt közölte, hogy éjt nappallá téve dolgozott, hogy megadja az engedélyt, de az engedélyezés előtt arról is meg kellett bizonyosodnia, hogy a vakcina biztonságos és hatékony.

Január elején lehet másik oltóanyag is

Az EMA felé intézett kritikák akkor kezdtek egyre hangosabbá válni, miután az Egyesült Királyság és az USA hatóságai is zöld utat adtak a vakcinának és már el is kezdték az oltási programjaikat az elmúlt hetekben. Sőt, az USA már a második oltóanyagnak, a Moderna által gyártottnak is zöld utat adott.

Az EMA most azt is közölte, hogy a Moderna oltóanyagának engedélyezését is felgyorsítja és január 6-án, hat nappal a tervezett időpont előtt engedélyezheti azt is.

95 százalékos hatékonyságú védelem

A német BioNTech és az amerikai Pfizer által gyártott oltóanyag 95 százalékos hatékonyságot mutatott a Covid-19 betegséggel szemben a globális klinikai tesztek alkalmával. Ebből az oltóanyagból háromhetes különbséggel két adagot kell beadni a védettség elérése érdekében. A tárolása okozhat némi fejtörést, miután az oltóanyagot -70 Celsius-fokon kell tárolni, így a szállításhoz a gyártónak speciális tárolókat is ki kellett fejleszteni.

Az EU egyébként összesen 300 millió adag oltóanyagot kötött le a gyártónál, amelyre a Reuters egy hétfőn kiszivárgott dokumentum alapján azt írta, hogy az EU 15,5 eurós darabonkénti árat alkudott ki a gyártókkal. Ez a hírügynökség szerint kedvezőbb, mint amiről az USA-val egyeztek meg, az Egyesült Államok ugyanis 100 millió adag oltóanyagot 19,50 dollárért (jelenlegi árfolyamon 16 euró) vásárolt meg.

Előre fizet az EU

Az uniós előzetes vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előre kifizetendő összegéről állapodik meg a vállalatokkal. Az EU eddig nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét, arról viszont még októberben beszámolt, hogy egymilliárd eurót fizetett előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre. Az Európai Unió azóta mind a hat céggel megállapodott a vakcinák szállításáról, a a hetedik, Novovax nevű gyógyszeripari céggel pedig még tárgyal.