Az Airbus-csoport minden fő pénzügyi mutatója romlott

A toulouse-i székhelyű, repülőgépgyártással foglalkozó Airbus-csoport minden fő pénzügyi mutatószáma romlott a január-szeptemberi időszakban az előző évihez képest, az új típusok akadozó gyártása miatt.
MTI, 2016. október 26. szerda, 13:20
Fotó: Reuters

A cégcsoport árbevétele 1 százalékkal 42,7 milliárd euróra csökkent, üzemi eredménye 20 százalékkal 2,3 milliárd euróra esett az egy évvel korábbival összevetve, adózott eredménye pedig 5 százalékkal alacsonyabb, 1,8 milliárd euró lett. Csökkent a csoport rendelésállománya is: tavaly december 31-én még ezer milliárd euró volt a listaáron számolt állomány értéke, szeptember 30-ával 986 milliárd eurót tett ki a megrendelt áru értéke.

Divíziókra osztva a fő tevékenységi kör, a kereskedelmi gépek gyártása bár 1 százalékkal nagyobb árbevételt hozott, mint egy éve, de az üzemi eredmény 59 százalékkal 775 millió euróra csökkent, és a helikopter üzletág is 17 százalékkal alacsonyabb eredményt produkált az év eddigi részében.

A Flightglobal légiközlekedési szaklap szerint Harald Wilhelm, a cég pénzügyi vezetője a Párizsban tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a korábban vártnál kevesebb A320neo típust tudnak csak átadni, mert a Pratt & Whitney amerikai cég kevesebb hajtóművet tud gyártani. Jelenleg mintegy húsz gép vár az összeszerelő üzemekben hajtóműre.

A rosszabb pénzügyi eredményeket elsősorban a keskenytörzsű A320neo és a szélestörzsű A350XWB típus lassabb gyártása okozza. Míg az A320neónál a hajtóművek beszállítója okozza a késedelmet, addig az A350-esnél a kabinberendezéseket gyártó Zodiac Aerospace nem tud elég mellékhelyiséget szállítani, így nem tudják befejezni a gépek fedélzetének kialakítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.10.27 07:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html