Az EDF is belép a Déli Áramlat részvényesei közé

Az orosz Gazprom, az olasz Eni és a francia EDF pénteken, Szentpéterváron aláírt memoranduma értelmében a francia energetikai konszern belép a Déli Áramlat Rt. részvényesei közé úgy, hogy ezzel az Eni része csökken, és az üzletet idén év végig lezárják - tájékoztatta az újságírókat szombaton a Néva-parti városban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.
MTI-Eco, 2010. június 20. vasárnap, 09:33
Fotó:

Az üzemeltetési társaságot a Gazprom és az Eni hozta létre paritásos alapon, s Miller elmondta: a Gazprom részének csökkenéséről ezúttal sincs szó.

Korábban arról volt szó, hogy az EDF 10 százalékban lesz résztulajdonos, de idén áprilisban azt közölték, hogy mindkét alapító 10-10 százalékot ad át a francia konszernnek.

A memorandum egyébként szabályozza a Déli Áramlat tenger alatt haladó részének építését is.

A Déli Áramlatban való részesedés lehetővé teszi az EDF-nek - amely a világon a legtöbb elektromos energiát termeli atomerőművekkel -, hogy megerősítse globális szerepét a gázpiacon, és jelentős lépést jelent a konszern gáz biztosítását célzó stratégiájának megvalósításában - mutattak rá szakértők.

A Déli Áramlat igazgató tanácsának elnökévé és a cég vezérigazgatójává Marcel Kramert, a holland Gasunie eddigi vezetőjét nevezték ki. Kramer tagja az Északi Áramlat gázvezeték igazgató tanácsának is, abban ugyanis a Gasunie 9 százalékos részesedéssel bír.

A Déli Áramlat - amely Magyarországon is áthalad - évi 63 milliárd köbméter gáz kapacitással, négy csővezetékkel épül, amint ezt a Gazpom illetékes szombaton bejelentette. Korábban évi 31 milliárd köbméterről és két csővezetékről volt szó. A Gazprom június elején jelentette be, hogy az építkezés 2013-ban kezdődik.

A 14. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi Áramlat gázvezeték részvényesei Dmitrij Medvegyev orosz és Nicolas Sarkozy francia államfő megbeszélése nyomán megállapodtak abban, hogy a francia GDF Suez a vezeték résztulajdonosa lesz, és erről már alá is írták a megállapodást.

A GDF Suez 9 százalékos részt szerez az Északi Áramlat vezetékben a BASF/Wintershall és az E.ON Ruhgas eddig egyenként 20 százalékos része terhére. A Gazprom a társaságban 51, a holland Gasunie 9 százalékos résztulajdonosa.

Az 1223 kilométeres Északi Áramlat teljesen új útvonal az orosz gáz európai exportja számára: fő célországai Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Franciaország és Dánia. A kettős csővezeték jelentős része a tenger alatt halad, tervezett kapacitása évi 55 milliárd köbméter.

HOZZÁSZÓLÁSOK