Az enyhe tél sem ártott a gázszolgáltatónak

A Gazprom az enyhe tél ellenére is profitot jelentett az első negyedévben.
NAPI Online, 2007. október 8. hétfő, 10:55

Az állami kézben lévő OAO Gazprom jelentése szerint a vállalat profitja az év első negyedévében 14 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A világ legnagyobb földgáz szolgáltatója összesen 210 milliárd rubel profitra tett szert az év első negyedévében, amely részvényenként 9,07 rubel bevételt jelent az előző év azonos időszakában regisztrált 185 milliárd rubelhez képest. A moszkvai székhelyű cég ezzel felülmúlta az elemzők 158 milliárd rubeles profitvárakozását is.

A Gazprom bejelentése szerint az orosz könyvelési szabályok változása a Gazfund nyugdíjalap "dekonszolidációját" - külön mérlegbe bevezetését - eredményezte. A moszkvai székhelyű vállalat felfüggesztette az alap befektetési eszközként való használatát, és 44,7 milliárd rubel egyszeri bevételt könyvelt el a tevékenység felfüggesztése révén.

A nyugdíjalapból származó bevétel híján az Európa negyedét ellátó vállalat profiteredménye alacsonyabb lett volna a vártnál - vélekednek a szakértők - hiszen a különösen enyhe tél miatt - mely az orosz meteorológusok szerint a legmelegebb volt a mérések 1879-es kezdete óta - megcsappant a fűzőanyag iránti igény az első negyedév során.

HOZZÁSZÓLÁSOK