A magyar kormány-Erste-EBRD megállapodás arra a felismerésre alapul, hogy az erős pénzügyi szektor alapvető fontosságú a magyar reálgazdaság megfelelő és fenntartható növekedése szempontjából - véli Sir Suma Chakrabarti.

Úgy látja, hogy a magyar kormány teljes mértékben megérti a jelenleginél támogatóbb jellegű környezet kialakításának szükségességét a pénzügyi szektorban. A bizalom újjáépítése talán a legnehezebb feladat egy gazdaság kiigazítása során, és ennek alapvető fontosságú eleme az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a közös érdekek keresése, a megállapodások tiszteletben tartása és végrehajtása, a törvényesség szigorú betartása - fogalmazott az EBRD elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a magyar bankszektor vagy az Európai Bizottság kérte-e az EBRD közbenjárását a bankadó csökkentése érdekében, Chakrabarti azt mondta: az utóbbi években Magyarországon bevezetett egyes intézkedések aggályosak voltak, a bankok és a hatóságok viszonyrendszere meglehetősen nehézzé vált, és ezt jelentős mérlegalkalmazkodási folyamat kísérte. Most azonban eljött az idő a továbblépésre, és a memorandum ennek egyik fontos mozzanata.

Az Erste kereste meg a bankot a befektetés megfontolására tett javaslattal, és három oka is van annak, hogy az EBRD kedvezően áll hozzá e tranzakcióhoz, abban az esetben, ha végleges megállapodás jön létre és azt az EBRD részvényesei is jóváhagyják:

  • a magyar bankrendszer számára jó, ha erőteljes magánszektorbeli szereplők - köztük külföldi tulajdonban lévők, mint például az Erste - továbbra is jelen vannak a piacon, mert ez biztosítja a méltányos és átlátható versenyt,
  • e magánszektorbeli intézmények szerepet játszhatnak a bankszektor jövőbeni konszolidációjában,
  • az Erste-befektetés pótlólagos tőkeforrást biztosít, amely segítheti a magánszektornak, különösen a hazai kisvállalkozásoknak nyújtott hitelezés bővítését.

Az EBRD semmilyen más hasonló ügyletről nem folytat tárgyalásokat - mondta az elnök. Ezzel együtt a bank hajlandó lenne megvizsgálni egyéb lehetőségeket is, mivel a következő években szeretné bővíteni tevékenységét Magyarországon, különösen a pénzügyi szektorban.