A Microsoft 2009-ben több mint egy évtizedes huzavona és összesen 1,64 milliárd eurós büntetést követően tett ígéretet Brüsszelnek, hogy a Windows operációs rendszerrel együtt telepített saját Internet Explorer böngésző programja mellett lehetőséget teremt a felhasználóknak más böngésző programok telepítésére is. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az EU-ban értékesített számítógépeken egy felugró menü kínálja fel a választási lehetőséget a tucatnyi böngésző program között.

Joaquín Almunia, az EU versenyügyi biztosa kedden bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a Microsoft ellen, mivel 2011 februárja óta az unióban értékesített Windows 7 operációs rendszer nem kínálja fel a választási lehetőséget az internetes böngésző programok között. Emiatt mintegy 28 millió Windows felhasználó esett el a választás lehetőségétől.

A Microsoft technikai hibára hivatkozva írásos közleményben ismerte el a választási lehetőséget nyújtó menüpont hiányának a tényét, ígéretet tett a hiba azonnali orvoslására. "Nem tettünk eleget kötelességünknek. Megtesszük a szükséges lépéseket a probléma azonnali orvoslására. Mélyen sajnáljuk a történteket és bocsánatot kérünk" - fogalmaz a közlemény.

A Microsoft közleménye szerint a Windows 7 operációs rendszer 1-es szervizcsomagjából maradt ki technikai hiba miatt a választást felkínáló menüpont. A Windows 7 eredeti verziója, valamint a Windows XP és a Windows Vista operációs rendszerek az elvárásoknak megfelelően felkínálják a választási lehetőséget.

A 2009-es szerződésben foglaltaknak megfelelően a versenyjogi hatóságoknak évi rendszerességgel tett jelentésében a Microsoft tavaly decemberben arról számolt be, hogy mindenben a megállapodás értelmében járt el. A hibára csak az EU-Bizottság hívta fel a figyelmet - írja a Microsoft mostani közleménye.

Az uniós versenyjogi szabályok szerint az EU-Bizottság a korábban tett versenyjogi vállalását megszegő vállalatokra éves forgalmuk 10 százalékára rúgó büntetést szabhat ki. A 2011. június 30-án zárt pénzügyi évében a Microsoft 69,94 milliárd dollár értékesítési árbevételt ért el.