Az 585 vállalat bevonásával készült felmérést az idei év első két hónapjában végezték. Azóta az Egyesült Államok és Kína viszonya még inkább kiéleződött, de már akkor is a megkérdezettek több mint harmada állította, hogy a két nagyhatalom egymás árucikkeire kivetett pótvámjai negatív hatással voltak rájuk.

A felmérés eredményei ellentmondanak azoknak a reményeknek, miszerint az európai cégek előnyt kovácsolhatnak a pótvámokból.

A válaszadók 45 százaléka maradt csupán derűlátó a következő két évben várható gazdasági növekedéssel kapcsolatban, míg 2018-ban még a megkérdezettek 62 százaléka volt optimista.

Arról, hogy a következő öt évben hogyan alakulnak majd a szabályozásból eredő akadályok, 47 százalék vélekedett úgy, hogy ezeknek a száma nőni fog, míg 25 százalék szerint nem várható változás.

A válaszadók 20 százaléka számolt be arról, hogy adott át technológiát kínai partnereknek a piacra való bejutás érdekében. Két éve még csak 10 százalékra rúgott ez az arány.

A megkérdezettek több mint fele vélekedett úgy, hogy Kínában nem megfelelően működik a szellemi tulajdon védelme, míg 45 százalék érezte úgy, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesül a kínai cégekhez képest.

A felmérés készítői szerint fontos lenne eltörölni a piaci akadályokat és a szabályozásból adódó nehézségeket, valamint a tervgazdálkodás maradványait. Az európai vállalatok azt szeretnék, ha Kína nyitott és méltányos piaci körülményeket teremtene, amennyiben pedig ez megvalósulna, azzal Peking egyúttal kiküszöbölhetné az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború létjogosultságát - mutattak rá a felmérés készítői, hozzátéve, hogy az európai cégek ugyan egyetértenek egyes amerikai aggodalmakkal, de teljes mértékben ellenzik a büntetővámok meggondolatlan kivetését.

A problémák dacára a megkérdezett vállalatok 62 százaléka mondta azt, hogy Kína továbbra is jövőbeni globális beruházásaik három fő célpontja között marad, és 56 százalék tervezi üzleti tevékenységének bővítését Kínában - írta az MTI.