A tárcavezető bukaresti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kizárólag az IMF-re tartozó technikai okok miatt dönt csak július 2-án a washingtoni pénzintézet vezetősége a Romániának szánt, soron következő 850 millió euró értékű hitelrészlet átutalásáról.

A tárcavezető azt is bejelentette, hogy július 20-23. között Bukarestbe látogat az IMF küldöttsége, hogy ellenőrizze a román kormány által az első félévre vállalt kötelezettségek teljesítését. Legutóbb május elején távozott Romániából az IMF küldöttsége, miután megállapodott a kormánnyal, hogy az idei államháztartási hiányt a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékára mérséklik. A deficit takarékossági intézkedések nélkül elérné a 9,1 százalékot.

A román alkotmánybíróság pénteken az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a kormány és a parlament által korábban már elfogadott takarékossági csomag egyes részleteit, ezért a román kormány 24 százalékra emelte az áruforgalmi adót (áfa) a korábbi 19 százalékról. A hivatalos közlönyben már meg is jelent az áfaemelésről szóló sürgősségi kormányrendelet, így július 1-jétől életbe léphet az intézkedés.

A román kormány számára szintén jó hír, hogy kedden a román parlament módosította a takarékossági csomagnak az alkotmánybíróság által kifogásolt részleteit, így a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését is magában foglaló törvénytervezetek várhatóan szintén július 1-jétől életbe léphetnek.

Ennek ellenére kedden a román lej ismét negatív történelmi rekordot döntött az euróhoz viszonyítva, miután a román központi bank egy euró árfolyamát 4,35 lejben állapította meg. Az előző napi 4,32 lejes árfolyam is már a román valuta történelmi mélypontjának számított, hiszen a lej soha nem volt még ennyire gyenge az euróhoz képest a közös európai fizetőeszköz bevezetése óta. A bankközi piacon a kedd délelőtti kereskedés során az eurót 4,39 lejen is jegyezték. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy a bukaresti központi bank közbelépése nyomán erősödött valamelyest a román valuta. A lej a dollárral szemben is történelmi mélypontra került, a román jegybank hivatalos árfolyama szerint egy dollár 3,56 lejbe kerül.