Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég MTI-hez eljuttatott éves eredménybeszámolója szerint a 2017-ben az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 3215 millió kunát (133 milliárd forint) tesz ki, ami 52 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az INA közölte, hogy az eredmény főként a kutatási és termelési tevékenységnek köszönhető, de a finomító és marketing, illetve az értékesítés is jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához.

A kutatási és termelési tevékenység 42 százalékkal növelte a működésből származó nyereséget, amely így elérte a 1666 millió kunát. A finomítói és marketing tevékenység - a kiskereskedelmi ágazattal együtt - 806 millió kuna egyszeri tételek nélküli EBITDA-t eredményezett, a 2016-os 350 millió kunához képest. (Elképesztő évet zárt a Mol - rég nem volt ilyen.)

A 2017-ben a nagyberuházások elérték 1393 millió kunát, ami a 2016-os év szintjén maradt. A nettó adósság 1397 millió kunára csökkent: az adósság és a tőke aránya történelmileg alacsony szintre, 10,8 százalékra esett vissza.

Áldott Zoltán, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint az INA csoport történetének egyik legjobb eredményét érte el tavaly.  Mint mondta: két általános részre osztották a működést, ahol az egyik a növekedésre, míg a másik a hatékonyságra összpontosított. Mindkét területen kiváló eredményt értek el - jelezte. Az eladás erősödése 20 százalékos bevételnövekedéshez vezetett 2016-hoz képest. A olajszármazékok nagykereskedésében 12 százalékos, a kiskereskedelemben 4 százalékos, a földgáz-kereskedelemben 8 százalékos növekedést értek el.

A termelésoptimalizálás a meglévő mezőkön (Full Field Optimization - FFO), valamint a sikeres bányászat a hazai földgáztermelés növekedéséhez vezetett, és elérte a 10 évvel ezelőtti szintet - hangsúlyozta Áldott. Hozzátette: a finomítói és a marketing tevékenység erőteljesen hozzájárult az EBITDA kedvező alakulásához, ami az elmúlt tíz év legjobb eredménye. Ugyanakkor - mondta - ki kell emelni, hogy a sziszeki finomító továbbra is veszteséget termel, amely 2017-ben elérte a 207 millió kunát, 2016-ban pedig a 264 millió kunát, és így tovább terheli a finomító tevékenység hatékonyságát.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.