Az egy évvel ezelőtti 13,03 milliárd dollárról 13,5 milliárd dollárra emelkedett a második negyedévben a világ vezető számítógép-chipgyártója, az Intel bevétele, ami megfelelt a várakozásoknak, az elemzői konszenzus alapján ugyanis 13,54 milliárd dolláros bevételre számítottak a piacok. A vállalat nettó eredménye valamelyest csökkent a bázisidőszakhoz képest, az egy évvel ezelőtti 2,95 milliárd dollárról 2,83 milliárd dollárra esett vissza. Viszont az egyszeri tételek hatásait kiszűrve így is felül tudta teljesíteni az elemzői prognózist a cég: egy részvényre jutó eredménye 0,57 dollárt tett ki a várt 0,52 dollárral szemben.

Jól viselt nehézségek

Az elmúlt negyedévekben a számítógép-chipek piaca szenvedett egyrészt a globális gazdasági lassulás miatt, másrészt a PC-piacon tapasztalható gyenge kereslet következtében, harmadrészt pedig a thaiföldi áradások miatt kapacitásproblémákkal küszködött. Az Intel eddig viszonylag jól viselte a nehézségeket, a bevételek és a profit szintjén is folyamatos növekedésről és rekorderedményekről számolt be, most azonban világossá vált, hogy a társaság sem menekülhet a problémák elől.

A menedzsment csökkentette az idei évre vonatkozó bevételvárakozásait, a korábban vártnál gyengébb, 3-5 százalékos növekedéssel számol 2012-re. "A rosszabbra forduló gazdasági környezet miatt a növekedés lassabb lesz, mint amire korábban számítottunk" - olvasható az Intel közleményében. "A második félévre tekintve azt látjuk, hogy a lakossági fogyasztás Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nem lendül fel olyan gyorsan, mint amire számítottunk" - nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Paul Ottelini. Hozzátette, hogy a vállalati szektor kereslete a vártnak megfelelően növekedhet és a fejlődő piacok is szép teljesítményt mutathatnak, bár ezen régióban is mérséklődik a dinamika.

Árfolyamreakció

Az Intel részvényei 25 dollár alá estek tegnap, a zárás utáni kereskedésben a gyorsjelentés hatására, nem sokkal később azonban visszarántották 26 dollár fölé az árfolyamot. Végül a zárás utáni kereskedést 25,1 dolláron fejezték be a papírok, ami 1%-os csökkenést jelent a zárószinthez képest.