Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Isuzu Motors Ltd. japán haszongépjármű gyártó vállalat együttműködés kialakítását tervezi a Volkswagennel az alkatrészbeszerzés, illetve technológiacsere és -fejlesztés területén a költségek csökkentése érdekében - írja a japán Nikkei üzleti napilap pénteki száma.

Az Isuzu, hasonlóan a másik nagy japán tehergépjármű gyártóhoz, a Hino Motors-hoz, nagy piaci részesedéssel rendelkezik belföldön, de a világ leggyorsabban bővülő piacain, Indiában és Kínában csak korlátozott mértékben van jelen, ami jelenősen behatárolja gyártási költségeinek méretgazdaságossági csökkentését.

Az Isuzu együttműködés kialakításával igyekszik beszerzési és fejlesztési költségeit csökkenteni, a Volkswagent pedig egyik lehetséges partnerének tekinti. A Volkswagen, mivel a haszongépjármű-gyártásban lemaradt német riválisa, a Daimler AG mögött, az Isuzuval kialakítandó együttműködést jó eszköznek tartja ahhoz, hogy a világ legnagyobb járműgyártójává válhasson.

A Nikkei lap értesülése szerint a két vállalat hamarosan szándéknyilatkozatot ír alá az együttműködésről, és az idén őszre le is kívánják zárni az ügyletet.

A lap szerint az Isuzu hétliteres és háromliteres lökettérfogatú dízel motorokat szállít majd a Volkswagen középkategóriás haszongépjárműveihez és furgonjaihoz, a Volkswagen pedig motorvezérlő elektronikai rendszereket, valamint személygépkocsikban használt biztonsági berendezéseket szállít majd az Isuzu következő generációs pickup kisteherautóihoz.

A Nikkei cikke szerint a két autógyár kész részvénycserével is megpecsételni az együttműködést, ezt azonban az Isuzu cáfolta.

Elemzők szerint az Isuzu és a Volkswagen közeledési kísérlete megbukhat a Toyota 5,9 százalékos Isuzu tulajdonrészén.