A UniCreditnek 40,1 százalékos a részesedése a lengyel kereskedelmi bankban.

A PZU, a legnagyobb lengyel biztosító már egy ideje tárgyal az olasz tulajdonossal a részesedés kivásárlásáról, de hírek szerint a vételárban eddig nem sikerül megegyezni. Egyes számítások szerint Bank Pekao piaci értéke 3,1 milliárd euró.

A UniCredit tőkemegfelelési mutatójának javítása érdekében ad el tulajdonrészeket érdekeltségeiből. Az olasz cég július közepén 26,2 millió Pekao részvényt, mintegy 10 százalékos pakettet értékesített. Azokban a napokban az olasz FinecoBank 10 százalékos pakettjét is eladta az UniCredit.

A két pakett értékesítésével az UniCredit egymilliárd euró bevételre tett szert, ami 10,7 százalékra javítja a március végén még 10,5 százalékon álló Tier-1 tőkemegfelelési mutatóját.

2013-ban az Unicredit 9,1 százalékos pakettet, 23,9 millió Bank Pekao részvényt adott el.

Lengyelország már évek óta igyekszik növelni a hazai tőke szerepét a bankrendszerben, eddig szerény eredménnyel. A törekvést gyakorlatilag az egész politikai spektrum támogatja. Marek Belka korábbi jegybankelnök és miniszterelnök is ösztönzi a "repolonizációt", a lengyel tulajdon súlyának növelését a bankrendszerben.

A lengyel pénzintézetek összesített mérlegfőösszegének mintegy 60 százaléka külföldi kézben van.