Az oroszok atomerőművet építenek Finnországban

Az orosz Rusatom Overseas építi meg Finnország hatodik atomerőművét, és részesedést szerez az építtető vállalatban.
Barabás T. János, 2013. december 22. vasárnap, 15:00
Fotó: Napi.hu

Finnországban jelenleg négy nukleáris erőmű működik, az ötödik építése folyik, a hatodikra pedig az orosz Rusatom Overseas kötött megállapodást. Észak-Nyugat-Finnországban a legújabb, AEA-2006-os típusú, 1200 megawattos orosz reaktort építik a Fennovoima Ltd megbízására. Az erőmű a tervek szerint 2024-ben kezd áramot szolgáltatni, ez megfelel az atomerőművek átlag tíz éves építési szükségletének. Finnország áramfogyasztásának már 25 százalékát fedezik az ilyen erőművek. A megrendelő nukleáris konzorcium az új létesítményből kívánja olcsó energiával ellátni tagjait, mint az Outokumpo acélvállalatot, a Kesko kiskereskedelmi láncot és mintegy 40 más hazai ipari céget és áramszolgáltatót.

A Roszatom ugyanakkor befektet, és 34 százalékos részesedést szerez a konzorciumban, a Reuters szerint ezzel betöltve azt a hiányt, amit az E.ON tavalyi kiválása okozott. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, de az erőmű építésének költségét a szakértők 6 milliárd euróra becsülik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.12.22 18:20

Itt a nagy alkalom, hogy összehasonlítsuk, a finn kormány milyen módon (hatástanulmányok, lakossági felvilágosítás, egyeztetés a szakmával stb..) készítette elő a projektet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2013.12.22 16:47

"Az orosz Rusatom Overseas építi meg Finnország hatodik atomerőművét, és részesedést szerez az építtető vállalatban." Hatalmas. Nekik hat azaz hat db. nukleáris erőművük van és mindet az oroszok építették. Mégsem vonít miatta senki, semmiféle (sötét)zöld szervezet mint nálunk a meglevő egyetlen egy miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html