Az oroszok bevetik a gázfegyvert - itt a figyelmeztetés

Az orosz-ukrán konfliktus miatt leállhatnak az Európába irányuló gázszállítások - derül ki a Gazprom közleményéből. A cégnek súlyos nehézségeket okozhatnak az EU és az USA Oroszország ellen bevezetett szankciói is.
Napi.hu, 2014. április 29. kedd, 15:11
Fotó: Reuters

Az orosz-ukrán konfliktus, továbbá az ukrán gázimportőr és a Gazprom nézeteltérései veszélyeztetik az orosz gázmonopólium európai exportját azokon a vezetékeken keresztül, amelyek átszelik Ukrajnát - adott ki az eddigieknél konkrétabb figyelmeztetést a vállalat a RIA Novosztyi tudósítása szerint. A cég attól tart, hogy állami kézben lévő ukrajnai partnere, a Naftogaz - hasonlóan ahhoz, ahogy a korábbi gázválságok idején viselkedett - hazai használatra eltéríti az Európának szánt gázt, ha a fizetési viták miatt leállna az orosz export Ukrajnába. A Gazprom szerint az ukrán fél 2,2 milliárd dollár értékű gáz árával tartozik neki.

A Gazprom elismerte azt is, hogy a nyugati hatalmak és Moszkva között kialakult feszültség miatt Oroszország ellen hozott szankciók negatívan érinthetik tevékenységét. Mindenekelőtt nehezebbé válhat hitelfelvétele és részvénykibocsátása külföldön, illetve elmaradhatnak a nyugati befektetők oroszországi beruházásai. Mindez a likviditás gyengüléséhez, a szállítások bizonytalanságához és a Gazpromhoz hasonló vállalatok értékének zuhanásához vezethet.

A kockázatok mérséklése érdekében a Gazprom bővíteni szándékozik piacait - növelni akarja a vezetéken, illetve a folyékony formában (lng) szállított gáz kivitelét az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. A tranzitországoktól való függést részben azzal enyhítenék, hogy az volt szovjet köztársaságokban eladott energiahordozó árát egyre inkább a nemzetközi piaci áralakuláshoz igazítanák.

Az európai kivitel súlypontját hosszabb távon át akarják helyezni az részben elkészült Északi Áramlat vezetékre, illetve a készülőben lévő Déli Áramlatra. Emellett igénybe akarnak venni gáztároló kapacitásokat külföldön. (Magyarország jelentős tárolási lehetőségekkel rendelkezik - a szerk.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.30 21:33

@Rattler: "nem kis resze meg fel sincs tarva" .....a feltart resze meg sokszor tobb ezer kilometerre van a piacoktol...se ut, se vasut....szunyogok millioi nyaron (2 honap)....telen meg befagy a feneked. Good luck (jo szerencset). Kozben meg maris receszioba esett imadott ruszkiaid birodalma. 100 milliard dollar menekult a ruszki paradicsombol cask az iden. Vallalataik - penzhianyban - mar is rem erzik a nyomast pedig igazi szankciok el sem kezdodtek. Mi lesz ott 6 honap mulva? Ugy mint 1914-ben mikor nacionalista orommamorban uszott az orszag, hogy kitort a haboru es a car apuskanak akkora nepszerusege volt mint ma Putyinkanak? Tudod, hogy mi lett a nota vege mar 6 honap mulva? A fold legnagyobb orszaga es potencialisan gazdag. Miert van az, hogy igen kis teruletu orszagok mint Hollandia, Luxemburg vagy Dania ma is tizszer jobban elnek? Mit hasznal a sok asvanykincs ha ma is a 2 legnagyobb varoson kivul videken, kihalo falvakban a jonep ugy el szinte mint regen az osemberek? Na de jo hogy azok a szegenyseghez hozzaszoktak es mindig elfogadtak ugy mint ti szolgalelkuek, akik tortenelmuk folaman hol az osztrakoknak, hol a nemeteknek hol a ruszkiknak nyaliztatok es azok csicskasaik voltatok. Egyes kis nepek mint ti erre szulettetek es elfogadtatok a sorsotokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.30 10:17

@na4: Hamarosan rá fognak jönni, hogy bevitték őket az erdőbe. Május elsejétől már megkezdődnek a jelentős energia áremelések. Mi lesz ott még... Ez csak a kezdet volt, a java ezután jön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2014.04.30 10:02

Az oroszokkal kapcsolatban azt mindenképpen figyelembe kell venni hogy még mindig, a Szovjetúnió felbomlása után is a föld legnagyobb kiterjedésű országa, (17 075 200 km²), nyilván hatalmas nyersanyag és energiahordozótartalékokkal. Valószínűleg az ásványkincskészletek nem kis része még fel sincs tárva (vagy titkos - nem véletlenül) nemhogy termelésbe lenne vonva.
Itt nem csak a földgáz -kőolaj kombóra kell gondolni, hanem sok-sok egyéb másra, vegyük csak az uránércet, az alkáliföldfémeket (elektronika), a lítiumot (akkuk - elektromos autók!), vagy pl. a hatalmas uráli erdőkincset stb-stb...
Aki a jövőben fejlődni és boldogulni akar annak nem árt jóban lenni az oroszokkal, mert a birtokukban lévő ásványkincsvagyont nem fogják kiadni a kezükből, márpedig annak stratégiai jelentősége lesz, és akitől megtagadják majd a hozzáférést annak annyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.04.30 09:39

@matuska63: Az Oroszok kínjukban vagdalkoznak, de ezzel is be tudnak tartani Európának, csak ki tudja tovább bírni.

Válasz:::Kinai háttérrel a Putin !!!
Tegnap ,együtt nevetgélt ,ölelkezett Schöderrel ,Szentpéterváron !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2014.04.30 07:56

Én ugyan nem. Az erdőinket nem tudják kivágni, és fával fűtök, gázzal csak nagynéha. Napenergiával majd akkor ha valamivel hatékonyabb lesz a technológia és azzal együtt megfizethetőbb is a bevezetése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html