Az összeomlás következő lépése: cégcsődök jönnek

A vállalati csődök megugrását vizionálják a hitelportfólió-menedzserek.
NAPI, 2011. október 20. csütörtök, 11:31
Fotó: Napi.hu

A bankoknál, biztosítótársaságoknál és befektetési alapoknál dolgozó hitelportfólió-menedzsereket egyre inkább aggasztja, hogy az európai gazdasági bizonytalanság vállalati csődhullámot eredményezhet - írja a Financial Times. Az menedzserek szakmai szervezetének (IACPM) legutóbbi felmérésén a megkérdezettek 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a cégcsődök megugrását várja Európában a jövő évben.

Az USA-val kapcsolatban teljesen megosztottak a válaszadók: 47 százalékuk szerint Amerikában több vállalat válik fizetésképtelenné 2012-ben, mint 2011-ben, míg 41 százalékuk szerint kevesebb cég dől be jövőre, mint idén. A csődökkel kapcsolatos várakozások ugyanakkor mindkét eseteben a legnegatívabbak a válság gyötörte 2009-es év óta.

Csináljanak már valamit!

Az európai adósságválság hatása végighullámzik a vállalatokon, ha a döntéshozók nem találnak megoldást a krízisre, akkor ez drámai eredménnyel járhat - állapítja meg Som-lok Leung, az IACPM igazgatója. Az elmúlt hónapokban nőtt a vállalati hitelek kockázatai prémiuma, amit részben Európa, részben az USA gazdaságával kapcsolatos problémák okoztak.

Ázsia ugyanakkor elszigeteltnek látszik a világ más részein kialakult gondoktól - az IACPM felmérése szerint a portfóliómenedzsereknek csak 29 százaléka számít arra, hogy ebben a térségben is nő a cégcsődök száma, míg 54 százalékuk stabil helyzetet jósol. A Moody's speciális indexe, amely a különösen kockázatos adósságok arányát méri az átlaghoz képest, közel negyedével, 9,5 százalékra nőtt a harmadik negyedévben a másodikhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK