Az összeomlástól mentik meg a japán tőzsdét?

A japán kormány szoros állami ellenőrzés alá vonja a megsérült fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco áramszolgáltatót, amivel megmenti a céget a csődtől, illetve megelőzi, hogy a szolgáltató hitelezőinek részvényárfolyama is összeomoljon.
NAPI, 2011. május 13. péntek, 09:59
Fotó:

A japán kormány támogatást nyújt a márciusi természeti katasztrófában megsérült fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco áramszolgáltatónak ahhoz, hogy kifizesse a vele szemben felmerülő kártérítési igényeket - jelentette a BBC. Az erőmű 20 kilométeres környékéről 80 ezer embert kellett kitelepíteni, a mezőgazdasági és ipari termelés megbénult és egyelőre még azt sem tudni, hogy az érintett emberek valaha visszaköltözhetnek-e lakóhelyükre. Amerikai bankok becslése szerint a kártérítések teljes összege elérheti 136 milliárd dollárt, ha a nukleáris katasztrófa elhárítása két évre elhúzódik - írta a Bloomberg.

A BBC tudomása szerint a kormány több mint 60 milliárd dollárnak megfelelő összeg felett rendelkező alap létrehozását tervezi, amelyet részben speciális, bármikor készpénzzé tehető, állami garanciát élvező kötvények kibocsátásából finanszíroznának. Emellett az atomerőműveket üzemeltető tíz japán áramszolgáltatót köteleznék arra, hogy járuljanak hozzá a költségekhez. A pénz felett egy állami intézmény rendelkezik majd, ez dönt arról, hogy a Tepco mikor, milyen összegeket hívhat le, és azokat mire fordíthatja.

A kormány segítségének további feltételei között szerepel, hogy az áramszolgáltatónak jelentős költségmegtakarításokat kell elérnie, nem szabhat határt a kifizetendő kártérítéseknek és tudomásul kell vennie, hogy menedzsmentjének viselt dolgait állami vizsgálattal igyekeznek felderíteni. A kormányzati alapból kapott pénzt a cég profitjából fogják fokozatosan visszafizetni, emellett elképzelhető az is, hogy emelik a Tepco áramtarifáit. Ugyanakkor formálisan nem kerül állami tulajdonba a cég, és nem vezetik ki a tokiói tőzsdéről.

A kormány ugyan tagadja, hogy ezzel a lépéssel megmenteni a Tepcót, ám elemzők szerint gyakorlatilag erről van szó. A cég részvényei a márciusi katasztrófa óta értékük négyötödét vesztették el, és attól kellett tartani, hogy csődje tovagyűrűző hatással járt volna a japán pénzpiacokon, destabilizálta volna hitelezőt és ezeken keresztül az ország teljes pénzügyi rendszerét, így a tőzsdét is. Ennek biztos jele volt, hogy a bankok részvényei szintén estek, mivel a befektetők attól tartottak, hogy át kell üzemezniük a Tepcónak nyújtott kölcsöneik visszafizetését.

A kormány számításait keresztül húzhatja, ha a parlamenti ellenzék túl engedékenynek tartja a szolgáltató menedzsmentjével és részvényeseivel szemben az alap felállításának szándékát - hívja fel a figyelmet a BBC helyi tudósítója. Ugyanakkor tegnapi hírek szerint a fukusimai erőmű egyes blokkja rosszabb állapotban van, mint korábban gondolták, ezért nem lehet kizárni a további hidrogénrobbanást és hosszabb ideig fog tartani a blokk lezárása, azaz a költségek tovább nőnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK