Az Spar kivonul Csehországból

Távozik Csehországból az SPAR holland üzletlánc. Üzleteit az osztrák Ahold társaság veszi meg 5,245 milliárd koronáért - közölte SPAR társaság kedden csehországi honlapján.
MTI, 2014. március 11. kedd, 15:34
Fotó: Napi.hu

Amennyiben a tranzakciót a cseh versenyhivatal is jóváhagyja, ami valószínű, az Ahold lesz a legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózat Csehországban. Az Ahold összesen 50 nagy üzletet - köztük 36 hipermarketet (Interspar) és 14 szupermarketet (Spar) - vesz át a Spartól.

A Spar tavalyi bevételei meghaladják a 12 milliárd koronát. Az üzletlánc azonban már néhány éve veszteséges. Tavalyi vesztesége 545 millió koronát, míg a tavalyelőtti 608 millió koronát tett ki. Az Ahold bejelentette, hogy az üzletekkel együtt átveszi az Interspar 4500 alkalmazottját is.

A Spar Holding ugyanakkor Csehországban továbbra is megtartja a Hervis név alatt működő sportfelszereléseket árusító 27 boltját és az Europark Praha üzletközpontot.

A SPAR közölte, hogy a cseh piac elhagyásával a jövőben a magyarországi, szlovéniai és horvátországi piacokra kíván koncentrálni.

A SPAR a hatodik nagy külföldi üzletlánc, amely távozik Csehországból, ahol folytatódik a kereskedelmi üzletláncok tulajdonának koncentrációja.

A hozzáférhető információk szerint jelenleg a német Schwarz társaság a legnagyobb csehországi üzletlánc. A Schwarz működteti a Kaufland és a Lidl üzlethálózatokat. A társaság tavalyi bevételei 68,8 milliárd koronát (Kaufland 45,4 milliárd, Lidl 23,4 milliárd korona) tettek ki.

Az Ahold 1991 óta van jelen Csehországban. Albert név alatt jelenleg 284 hipermarketet és szupermarketet üzemeltet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.11 15:39

..érdekes ,a cseheknél is a unortodox politika van ,menekül a tőke ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html