BUX
38643

Az UniCredit Csehországot választja

Az UniCredit jelentősen bővíti csehországi tevékenységét, miközben magyarországi jelenlétét felülvizsgálja.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 12:07

Olaszország legnagyobb bankja, az UniCredit S.p.A. felgyorsítja csehországi terjeszkedését. A következő időszakban legkevesebb 40 fiókot nyitnak a meglévő 60 mellé és 90-re bővítik a bankkal franchise-kapcsolatban lévő partnerek számát. Csehország jó piac: az életszínvonal viszonylag magas, a bankrendszer fejlett és a válság alatt nem kellett kitakarítani.

Az UniCredit, 107,6 milliárd eurós vagyonnal a legnagyobb hitelező a feltörekvő európai országokban, megelőzi az osztrák Erste-csoportot és Reiffeisenbankot, illetve a francia Société Générale-t. A cseh piacra későn, 2002-ben lépett a 134 éves Zivnostenska Banka felvásárlásával.

A bank cseh divíziója olyan erős, hogy itt próbálják ki azokat a termékeket, amelyeket a szomszédos országokban is el akarnak adni. Itt fejlesztették ki azt az internetbankolási rendszert, amely az egész régióban hozzáférést nyújt az ügyfeleknek számláikhoz, a következő lépésben mindezt okos mobiltelefonról is elérhetővé teszik.

Az UniCredit várhatóan elhagyja azokat a kelet-közép-európai országokat, amelyekben nem tudott jelentős piaci szereplővé válni. Ilyen lehet Horvátország vagy a balti országok. Magyarországon a bank a hetedik legnagyobb szereplő, ami azt jelenti, hogy az UniCredit felülvizsgálja itteni tevékenységét.

Amint arról korábban beszámoltunk, Frederico Ghizzoni vezérigazgató szerint az olyan országokat részesítik előnyben, ahol a bank az első három-négy piaci szereplő között van. Lehet, hogy az ezt nem teljesítő érdekeltségeiket elcserélik versenytársaikkal.