Az UniCredit kiszáll a lengyel bankból

Az olasz UniCredit eladta a lengyel Bank Pekao kereskedelmi bankban meglévő részesedésének döntő részét 2,4 milliárd euróért.
MTI, 2016. december 8. csütörtök, 08:44
Fotó: Napi.hu

A 35 százalékban állami tulajdonban lévő legnagyobb lengyel biztosító, a PZU, valamint a lengyel fejlesztési alap (PFR) által alkotott konzorcium a Bank Pekao 32,8 százalékát vette meg, részvényenként 123 zloty árfolyamon.

Az UniCredit a fennmaradó 7,3 százaléknyi Bank Pekao részesedését részvényalapú kötvényekben értékesíti.

Az UniCredit tőkemegfelelési mutatójának javítása érdekében ad el tulajdonrészeket érdekeltségeiből. Az olasz cég július közepén 26,2 millió Pekao részvényt, mintegy 10 százalékos pakettet értékesített. Azokban a napokban az olasz FinecoBank 10 százalékos pakettjét is eladta az UniCredit.

A Bank Pekaóban való részesedés értékesítése 55 bázisponttal növeli az UniCredit CET (Common Equity Tier 1) tőkemegfelelési mutatóját.

2013-ban az UniCredit 9,1 százalékos pakettet, 23,9 millió Bank Pekao részvényt adott el.

Lengyelország már évek óta igyekszik növelni a hazai tőke szerepét a bankrendszerben, eddig szerény eredménnyel. A törekvést gyakorlatilag az egész politikai spektrum támogatja. Marek Belka korábbi jegybankelnök és miniszterelnök is ösztönzi a "repolonizációt", a lengyel tulajdon súlyának növelését a bankrendszerben.

A lengyel pénzintézetek összesített mérlegfőösszegének mintegy 60 százaléka külföldi kézben van.

HOZZÁSZÓLÁSOK