Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UniCredit és egész Olaszország számára megtisztelő, hogy a nemzetközi pénzpiaci felügyelet felvette a bankot a rendszerkockázatú pénzintézetek listájára - mondta Federico Ghizzoni, az UniCredit elnök-vezérigazgatója egy torinói pénzügyi konferencián.

"Büszke vagyok rá, hogy a bank egyike lett a rendszerszinten fontos pénzintézeteknek" - hangsúlyozta Ghizzoni. Hozzáfűzte: ez több munkát és felelősséget követel meg a tőkekövetelményeket illetően, miközben az UniCredit továbbra is az üzleti tervére és a potenciális növekedésre fókuszál.

A nemzetközi pénzpiaci felügyelet, a Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) múlt héten megnevezte azt a 29 rendszerkockázati jelentőségű bankot, amelyeknek 1-2,5 százalékos többlet-tőketartalékot kell majd képezniük. A listára a jelentősebb magyar érdekeltséggel rendelkező bankok közül kettő, a Citigroup és a UniCredit került fel.

Az olasz gazdaság helyzetéről Ghizzoni elmondta: a helyzet nehéz, de Olaszországnak megvannak a forrásai a válság leküzdésére.

"A gazdaság szenvedni fog, de nem számítok arra, hogy recesszióba süllyed" - mondta Ghizzoni, hozzátéve: parancsoló szükségszerűség gyors intézkedések meghozatala, hogy mérsékeljék a nemzetközi piacok árfolyamkilengéseit és csökkenjen az olasz államkötvények hozamfelára.

Noha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megfigyelés alá vette Olaszországot, azt kizárta, hogy pénzügyi támogatásra lenne szüksége. Konkrét intézkedésekkel - amennyiben sürgősen meghozzák őket - Olaszország képes megfordítani a piaci irányzatokat - mondta.